Svetska liga: Srbija posle drame i peteraca pobedila Hrvatsku

Reprezentacija Srbije je zabeležila i drugu pobedu u novoj sezoni Evropa kupa, koji je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za Fajnal Ejt Svetske lige).

Pred prepunim tribinama niškog bazena „Čair“ naša selekcija je posle peteraca savladala Hrvatsku Srbija – Hrvatska 11:9 (1:3, 3:2, 1:1, 2:1- 4:2). Naš tim je sada prvi u grupi sa pet bodova, Hrvatska ima četiri, a na dnu je Rumunija bez bodova. U prvom kolu Hrvatska je kod kuće pobedila Rumune sa 17:4, a u drugom je Srbija u Bukureštu domaćina savladala sa 13:6.

Posle startnog vođstva našeg tima od 1:0, Hrvatska je preuzela inicijativu, do kraja prve četvrtine povela sa 3:1, a u drugoj deonici je imala i tri gola prednosti (5:2). Naša selekcija je krajem prvog poluvremena počela da topi zaostatak. Na velikom odmoru Hrvati su vodili sa 5:4.

Na polovini treće četvrtine bilo je 5:5. Ipak, pred poslednjih osam minuta gosti su vodili 6:5. Dugo nije bilo gola u poslednjem delu, a tri minuta pre kraja na golman Branislav Mitrović zaustavlja peteracc Vukićevića, a u kontri Filipović trese mrežu za 6:6,  2,47 do kraja.Ali kratko je trajalo zadovoljstvo.  Uz dosta sreće Joković pogadja mrežu dva minuta i 19 sekundi pre kraja za još jedno vodjstvo svog tima. Srbija je imala poslednji napad I 12 sekundi pre kraja dobila igrača više. Savić je tražio tajm aut, posle koga je golom Mandića, dve sekunde pre kraja, naš tim obezbedio peterce – 7:7.

Braniuslav Mitrovic i Đani Lonci

U penal seriji Srbija je bila uspešnija, mrežu su pogađali Filipović, Mandić, Prlainović I Jakšić. Na drugoj strain precizni su bili Garsija I Vukićević, ali Mitrović je zaustavio šuteve Vukićevića I Jokivića, pa je naš tim slavio sa 11:9. Branislav Mitrović je proglašen  za igrača utakmice. Diplomu mu je uručio delegat Đani Lonci.

Ocenjujući meč selektor Srbije Dejan Savić je kazao:

-Rovovska borba do kraja. Sudije su dozvolile tvrdu igru i na centrima, ali i spolja. Loša su nam bila rešenja u napadu koja su omogućila kontre Hrvatima. Čestitam i jednoj i drugoj ekipi, odlična utakmica, a hvala i Nišlijama na podršci.

Fotografije:: waterpoloserbia.org/facebook

Meč je pratila skoro kompletna reprezentacija Jugoslavije, koja je u Seulu 1988. godine osvojilia zlato na Olimpijskim igrama. Na poluvremenu publika je gromoglasnim aplauzima pozdravila legende srpskog, crnogorskog i hrvatskog vaterpola.

Titulu olimpijskog šampiona pre 30 godina osvojili su: Aleksandar Šoštar, Deni Lušić, Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Veselin Đuho, Dragan Andrić, Mirko Vičević, Igor Gočanin, Mislav Bezmalinović, Tomislav Paškvalin, Igor Milanović, Goran Rađenović i Petar Kočić. Selektor je bio Ratko Rudić

Srbija – Hrvatska 11:9 (1:3, 3:2, 1:1, 2:1- 4:2)

Bazen Čair. Gledalaca 1400. Sudije: Severo (Italija), Vojevodin (Rusija). Igrač više: Srbija 11 (3), Hrvatska 10 (3). Peterci: Srbija 2 (0), Hrvatska 2 (1).

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 2, V. Rašović, Ranđelović, Drašović, D. Pijetlović 2, Vico, S. Rašović, Jakšić 1, Filipović 4, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović. Selektor: Savić.

HRVATSKA: Marcelić, Macan, Fatović 3, Lončar, Joković 1, Čagalj, Vukićević, Bušlje, Miloš, Vrlić 1, Šetka 1, Garsija 3, Anić. Selektor: Tucak.

Peterci: Joković – brani Mitrović, Filipović 8:7, Vukičević – brani Mitrović, Prlainović 9:7, Garsija 9:8, Jakšić 10:8, Fatović 10:9, Mandić 11:9.