F8 Svetske lige: Srbija ubedljiva protiv Kanade, u polufinalu novi duel sa Australijom

Srpski vaterpolisti su, lakše nego što se očekivalo, u četvrtfinalu Finalnog turnira Svetske lige na Tašmajdanu savladali Kanadu – 20:5 (5:2, 6:2, 4:0, 5:1). U subotu u polufinalu će se sastati sa Australijom, koja je danas posle peteraca pobedila Mađarsku. Meč počinje u 15 časova. Biće to drugi duel Srbije i Australije na turniru na Tašmajdanu. U prvom kolu takmičenja u Grupi B naš tim je slavio sa 12:8.

Uvodnih nekoliko minuta duela Srbije i Kanade proteklo je u ravnopravnoj borbi. Sredinom prve četvrtine rezultat je bio 2:2, a onda je Srbija vezala pet golova u nizu i već u 11. minutu vodila sa 7:2. Srpski vaterpolisti su dominirali u svim elementima igre, nisu se opuštali i postepeno uvećavali prednost. O odnosu snaga mnogo govori podatak da je Kanada prvog igrača više izborila tek dva minuta pre kraja treće četvrtine, ali iz te akcije nije postigla gol. Ubrzo je Srbija zaradila i prvu dvocifrenu prednost (14:4). Naš tim nije popuštao do kraja i stigao do izuzetno visoke pobede.

Najefikasniji u timu Srbije bio je tandem levorukih igrača, Filip Filipović i Dušan Mandić, sa po tri gola. U listu strelaca upisalo se još sedam srpskih vaterpolista. Kod Kanađana se istakao Reuel D'Souza, koji je postigao četiri od pet golova za poraženi tim

Srbija – Kanada 20:5 (5:2, 6:2, 4:0, 5:1)

Bazen Tašmajdan. Gledalaca: 1.500. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Sato (Japan). Igrač više: Srbija 8 (5), Kanada 3 (1). Peterci: Srbija 3 (2), Kanada 2 (2).

Srbija: G. Pijetlović (7 odbrana), Mandić 3, Rašović 2, Ranđelović 2, Ćuk 2, D. Pijetlović 2, Vico, Aleksić 2, Jakšić 2, Filipović 3, Prlainović 2, Drašović, B. Mitrović (4 odbrane). Selektor: Savić.
Kanada:Rađenović (11 odbrana), Paterson, Đerković, Konstantin-Bikari 1, Haladžan, Torakis, Spuner, Kot, Gardijan, Solelmanipak, D'Souza 4, Aleksić. Selektor: Porcio.

Vladimir Vujasinović, prvi asistent selektora Dejana Savića, je posle utakmice kazao:

– Nastojali smo da odigramo koncentrisano od početka do kraja, ali ujedno i da rasporedimo snage, jer nas u preostala dva dana očekuju jako teške utakmice.Narednog protivnika Australiju dobro poznajemo i svesni smo da moramo da odigramo najbolju utakmicu na turniru da bismo prošli u finale.

Srbija sa Australijom ima pozitivan bilans, retko je naša selekcija poslednjih godina gubila u mečevima sa “kengurima”, ali naši vaterpolisti ne potcenjuju narednog rivala.

– Nema sumnje da će sada biti mnogo teže nego u prvom kolu. Australija je dobar tim, što je pokazala i u prvoj četvrtini duela sa nama. Dugo nam je trebalo da slomimo njihov otpor. Kvalitet su dokazali i u nastavku turnira, nisu slučajno došli do polufinala – istakao je golman Srbije Gojko Pijetlović.

Za najboljeg igrača utakmice Srbija – Kanada proglašen je centar našeg tima Duško Pijetlović, koji je ocenjujući četvrtfinalni meč kazao:

-Nisam očekivao ovako ubedljivu pobedu. Očigledno Kanađani nisu ušli u meč kako treba. Mi smo se držali svog ritma i došli do ubedljivog trijumfa. Pred nama je novi duel sa Australijom. Ulog je mnogo veći nego u prvom kolu, a to je samo jedan od razloga zbog kojih čekujem mnogo teži meč nego prvog dana turnira, kada smo mi počeli jako loše. Očekuje nas novi duel sa jednom fizički vrlo spremnom ekipom. U meč moramo da uđemo maksimalno ozbiljno.

Finalni turnir Svetske lige, četvrti dan

Samo jedan četvrtfinalni meč doneo je uzbuđenja i neizvesnu borbu.

Prema očekivanju, najinteresantniji susret odigrali su Mađarska i Australija. Mađari, koji su u Beograd došli u podmlađenom sastavu, su sve kontrolisali u prvom poluvremenu. Na velikom odmoru vodili su sa 5:1. Korak po korak, Australija je počela da topi prednost protivnika i povela tri minuta pre kraja (9:8). Mađari su ubrzo izjednačili, a 37 sekundi pre kraja prvotimac Pro Reka Džozef Kejs je novu prednost Australiji doneo 37 minuta pre kraja (10:9). Svega dve sekunde pre poslednjeg zvuka sirene, Pastor je postigao gol kojim su Mađari izborili peterce. U penal seriji Australijanci su, ipak, bili uspešniji.

Hrvatska je lako izašla na kraj sa Japanom, a Španija nije imala mnogo problema u meču sa Kazahstanom.

Rezultati četvrtfinala

Mađarska – Australija 15:16 (2:1, 3:0, 2:4, 3:5, peterci 5:6)
Japan – Hrvatska 13:20 (3:4, 3:6, 2:5, 5:5)
Španija – Kazahstan 19:10 (4:1, 4:2, 6:4, 5:3)
Srbija – Kanada 20:5 (5:2, 6:2, 4:0, 5:1)

Raspored za subotu

Polufinale od petog do osmog mesta: Mađarska – Kanada (10), Japan – Kazahstan (11.45)
Polufinale od prvog do četvrtog mesta: Australija – Srbija (15), Hrvatska – Španija (16.45)

Foto:waterpoloserbia/Facebook