Održana godišnja Skupština VSB

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Vaterpolo saveza Beograda, održanoj u Kući vaterpola, napravljen je presek 2014. i predstavljeni planovi i programi za 2015. godinu.

 

Na dnevnom redu bili su :
– Izveštaj o radu u delu programa koji je finansiran sredstvima gradskog budžeta za 2014. godinu
– Izveštaj o raspoređivanju sredstava i utrošku sredstava gradskog budžeta za 2014. godinu
– Predlog programa Saveza za 2015. godinu koji se kandiduje za sredstva iz gradskog budžeta.
– Kriterijumi za finansiranje klubova sredstvima iz gradskog budžeta za 2015. godinu.

Izveštaje i programe predstavio je Milan Marjanović, generalni sekretar VSB, a sva četiri dokumenta su jednoglasno usvojena.

VS Beograda je u 2014. godini iz gradskog budžeta dobio 5.333.000 dinara, a najveći deo sredstava iskorićen je na primarnu delatnost saveza – razvoj mlađih kategorija. Organizovani su Beoval , Prvenstvo škola i Trofej Beograda. U Beovalu 2014. godine je učestvovalo više od 60 ekipa. Odigrano je skoro 400 utakmica, a svega pet procenata mečeva registrovano je službenim rezultatom. U Prvenstvu osnovnih i srednjih škola Beograda takmičilo se rekordnih 28 timova. na Trofeju Beograda učestvovalo je 10 ekipa, među njima i jedan strani, Kruna iz Osijeka.
Nije realizovan projekat za školu plivanja sa elementima vaterpola, jer za nju nisu dobijena sredstva od grada.

U 2015. godini VSB će od grada dobiti takođe 5,3 miliona dinara,a najveći deo sredstava biće , kao i uvek, utrošen na osnovni program VSB, za rad sa mlađim kategorijama.

Četrdeset odsto sredstava koje će klubovi dobiti iz budžeta odobrenog Savezu namenjen je pokrivanju troškova termina bazena, 15 odsto na organizaciju utakmica Beovala, ostalo na rad sportskih škola, nabavku rekvizita… Deo sredstava otići će na organizaciju prigodnih turnira, a u 2015. godini planirani su: Svetosavski turnir VK Vračar (31. januara), Uskršnji turnir VK Taš 2000, turnir povodom deset godina postojanja VK Stari grad, Trofej Zemuna, Trofej Novog Beograda.
U VSB su svesni opšte teške situacije kako u društvu, tako i u gradskom budžetu, a Petar Đukić, predsednik VSB, je najavio da će u razgovorima sa Slavkom Gakom, gradskim sekretarom za sport, i njegovim saradnicima, nastojati da izbori bolju poziciju vaterpola i VSB u sistemu finansiranja sporta u Beogradu.

skupstina2Tokom diskusije otvorena je i tema suđenja. Iskristalisan je predlog da klubovi zainteresovane trenere i bivše igrače kandiduju za obuku za sudije. Cilj je da klubovi imaju obučene sudije, koji bi vodili mečeve beogradskih takmičenja kako bi neveliki budžeti klubova bili rasterećeniji kad su troškovi arbitara u pitanju .
Petar Đukić, predsednik VSB, je istakao da Savez i klubovi treba da se pozabave zaštitom sudija ne samo u beogradskim već i u ostalim takmičenjima, s obzirom da je rad arbitara u poslednje vreme bio česta meta velikih kritika.
S obzirom da se približava Skupština VS Srbije, Đukić je pozvao beogradske klubove da se usaglase i da sa jedinstvenim stavovima izađu na zasedanje najvišeg tela nacionalnog saveza.