Gocić: Zlatnim slovima smo ušli u istoriju vaterpola

waterpoloserbiaPrvo olimpijsko zlato za srpski vaterpolo ostaće krupnim slovima ostati upisano u istoriju našeg sporta.

Posle velikog uspeha u Riju kapiten Srbije Živko Gocić je novinarima u Riju kazao:

“Kao što smo rekli dok smo se radovali – osvojili smo sve! Uspeli smo da se upišemo zlatnim slovima na stranice istorije. Ovo što smo mi uradili nikome do sada nije pošlo za rukom, da budemo svetski, evropski i olimpijski šampioni. Još nismo svesni svega, ali Bucko (selektor Dejan Savić) nam je rekao u svlačionici da smo dotakli večnost i ja se slažem s njim. Ali, ajde da pustimo da prodje malo vremena, pa ćemo da pričamo o tome”.

Veličanstven oproštaj najstarijih Delfina

Gocić, kapiten reprezentacije Srbije, se u Rio de Žaneiru, oprostio od igranja za nacionalni tim, za koji je odigrao 363 utakmice.

“Što se tiče moje ekipe, mogu da kažem da sam jako srećan čovek i ponosan što sam imao priliku njih da predvodim, ako može tako da se kaže. Nevidjena čast. Ja i moj kum (Slobodan Nikić) smo uspeli da poslednjom utakmicom u reprezentaciji donesemo zlato, da se poklonimo svima, da se zahvalimo… Prešli smo igricu, sada neko proba neko drugi”, rekao je Gocić.

Vaterpolisti Srbije su turnir otvorili remijima sa Mađarskom i Grčkom, posle kojih je usledio senzacionalan poraz od Brazila.

“Dva puta smo bili u šoku, pred ispadanjem, ali smo jedni druge bodrili, držali smo se, bilo je i suza, svega… Što bi rekao naš brat Manda (Dušan Mandić) digli smo se kao ptica Feniks iz pepela”, rekao je kapiten Srbije.

Gocić je odigrao 363 utakmice za reprezentaciju, s kojom je osvojio 26 odličja na velikim takmičenjima. Slobodan Nikić, najtrofejniji vaterpolista sveta po broju medalja sa nacionalnim timom (osvojio ih je 29) je posle svog poslednjeg, 356. meča za Delfine kazao:

“Nikad teže nismo osvojili zlatnu medalju. Ogromna je zasluga Dejana Savića. Kakav šmeker, kakav tip. Bodrio nas je sve vreme. Ovo je predivan kraj reprezentativne karijere. Sve smo osvojili”.

Savršeno finale

Andrija Prlainović je rekao:

“Igrali smo sjajno. Napravili smo svega par grešaka, što nije tipično za finala. Od polufinala sam se osećao potpuno spreman za ovaj trenutak, koji smo sada i dostigli, a to je definitivno kruna naših karijera. Izvanredno smo odigrali sa jako malo grešaka za finale. Drago mi je što je ovako ispalo i znao sam posle utakmice sa Australijom da možemo do kraja”.

Filip Filipović je neposredno posle finala istakao:

“Teško je sve opisati, koliko smo radili za ovo. Sada je vreme za neke nove klince, da nastave našim putem. Ovo je ekipa za ponos i srećan sam što sam bio mali šraf. Videću šta ću dalje, nešto sam sebi obećao ali neka se slegnu emocije”, preneo je Vaterpolo savez Srbije.

Četvorostruki strelac u finalu Dušan Mandić je posle ceremonije finala kazao:

“Ovo je fenomenalan uspeh za Srbiju. Još uvek ne mogu da verujem šta se ustvari dogodilo. Mi smo evropski, svetski i sada olimpijski šampioni. Ne postoji bolji osećaj od ovoga i mislim da smo svi još uvek u šoku.”

 

Foto: waterpoloserbia.org