Kvalifikacije za PS (2007. godište): Start u četvrtak 2. maja

Od četvrtka do nedelje u Zemunu i Obrenovcu biće odigrani mečevi A i B grupe beogradskih kvalifikacija za Prvenstvo Srbije za 12-godišnjake (2007. i mlađi).

Bilo je planirano da učestvuje 13 timova (jedna grupa sa šest, druga sa sedam klubova), ali posle odustajanja tri ekipe (Košutnjak, Novi Beograd i Dorćol), u A grupi će igrati šest, a u B grupi četiri ekipe.

U A grupi, u zemunskom “Pinkiju” učestvovaće šest klubova, takmičenje počinje u četvrtak, 2. maja a završava se u nedelju pre podne. U B grupi (Obrenovac) utakmice će biti odigrane u subotu i nedelju

Pobednici i drugoplasirani u grupama plasiraće se u polufinale Prvenstva Srbije, a prethodno će na igrati na završnom turniru kvalifikacija VSB, kako bi se odredio konačan redosled po kome će klubovi biti prijavljeni za polufinale.

Kvalifikacije VSB za Prvenstvo Srbije za 12-godišnjake

A grupa (Pinki) B grupa (Obrenovac)
VK Zemun
VK Partizan 1
VK Vukovi
VK Singidunum
VK Stari grad
VK Partizan 2
VK Taš
VK Beograd
BVK Crvena zvezda
VK TENT

RASPORED

A GRUPA (Zemun)

1.kolo, četvrtak 2.maj
10.00 Partizan 1 – Stari grad
11.00 Vukovi – Singidunum
12.00 Zemun – Partizan 2

2.kolo, petak 3.maj
10.00 Stari grad – Vukovi
11.00 Zemun – Partizan 1
12.00 Partizan 2 – Singidunum

3.kolo, subota 4.maj
8.00 Singidunum – Stari grad
9.00 Vukovi – Zemun
10.00 Partizan 2 – Partizan 1

4.kolo, subota 4.maj
19.00 Partizan 1 – Vukovi
20.00 Zemun – Singidunum
21.00 Stari grad – Partizan 2

5.kolo, nedelja 5.maj
8.00 Singidunum – Partizan 1
9.00 Stari grad – Zemun
10.00 Vukovi – Partizan 2

B GRUPA Obrenovac

1.kolo, subota 4. maj
9.00 Crvena zvezda – Taš
10.00 TENT – Beograd

2.kolo, subota 4. maj
20.00 Crvena zvezda – Beograd
21.00 TENT – Taš

3.kolo, nedelja 5. maj
8.30 Taš – Beograd
9.30 Crvena zvezda – TENT

Posebna pravila

TEREN: 20 X 16 m.
GOLOVI: 2,15 X0,74 m.
LOPTA: Mini.
BROJ IGRAČA: 17 (15 igrača i 2 golmana).
– trajanje četvrtine je 6 minuta, sve pauze između četvrtina su po 2 minuta.
– dozvoljeno je da se u ekipi nalaze i devojčice (mešovite muško-ženske ekipe).
– pravo je isključenog igrača, odnosno njegove zamene, da odmah uđe u igru čim isključeni igrač dođe do zone za ulazak isključenog igrača (nema vremenskog isključenja).
– linija od 5 metara se pomera na 4 metra. Svako dosuđeno kazneno bacanje se izvodi sa linije od 4 metra (četverac).

(U Prvenstvu Srbije za mlađe pionire svaki meč mora dati pobednika, pa će se u slučaju nerešenog rezultata izvoditi četverci. Pobeda posle četiri četvrtine donosi tri boda. Ukoliko se meč reši izvođenjem penala, pobednik dobija dva, poraženi jedan bod).

VAŽNO!!

Član 4.
( izvod iz propozicija Prvenstva i Кupa republike Srbije za mlađe kategorije u takmičarskoj sezoni 2018/19)

Кlubovi mogu nastupati sa najviše dve ekipe u jednoj takmičarskoj kategoriji.
U slučaju da neki klub u Prvenstvu učestvuje sa dve ekipe u jednoj takmičarskoj kategoriji obavezan je da najkasnije 48 sati pre početka takmičenja u kojoj nastupaju njegove ekipe dostavi spisak igrača svih ekipa tog kluba koje učestvuju u Prvenstvu u toj takmičarskoj kategoriji putem elektronske pošte na adresu: vsboffice@gmail.com
Prebacivanje igrača iz jedne u drugu ekipu istog kluba u jednoj takmičarskoj kategoriji nije dozvoljeno u toku trajanja Prvenstva.

Član 13.
Za kategorije 11 i 12-godišnjaka se uvode i ova posebna pravila u odnosu na Pravila vaterpolo igre:

1) Odbrambeni igrač čim dođe u svoju polovinu igrališta, mora da igra presing (da bude uz jednog protivničkog igrača!). Ova presing igra važi samo u odbrambenoj polovini igrališta.
Ukoliko neki od igrača ekipe u napadu nije doplivao do protivničke polovine igrališta odbrambeni igrač nije u obavezi da igra presing na tom igraču sve dok ne upliva u protivničku polovinu.
Isto važi i za sve ostale igrače u odbrani. Čim poslednji igrač ekipe u napadu upliva u protivničku polovinu igrališta svi igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah krenu ka protivničkim igračima , bez zaustavljanja, sve dok ne dođu do njih i na taj način pređu u presing igru.

2) Odbrambeni igrač ima pravo povlačenja sa protivničkog igrača samo u dva slučaja: prvi je kada je kontra napad; a drugi je kada je igrač manje.

3) U slučaju kontra napada: čim kontra napad prođe tj. čim se izjednači broj igrača u odbrani svi moraju preći u presing igru- igrač na igrača!.

4) U slučaju igrača više: čim se vrati u igru isključeni igrač, svi odbrambeni igrači moraju preći u presing igru – igrač na igrača. Svako stajanje u vertikalnom položaju sa ili bez podignute ruke, biće sankcionisano isključenjem tog igrača.

5) Posle dosuđenog faula u pozicionom napadu, odbrambeni igrač mora da se udalji na propisanu razdaljinu i odmah po izvođenju faula ili dodavanja lopte saigraču od strane protivničkog igrača, odbrambeni igrač mora odmah preći u presing.

6) U pozicionoj odbrani (kada ekipa u napadu formira pozicioni napad, tj. kada su svi prešli u protivničku polovinu igrališta i ekipa u odbrani počela da igra presing), prilikom uplivavanja igrača sa spoljnih pozicija DOZVOLJENO JE PREUZIMANJE IGRAČA. Posle završenog uplivavanja, tj. završene kretnje igrača u napadu koji je uplivavao, igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah pređu u presing. Ukoliko to ne urade, sudija je dužan da isključi igrača ekipe u odbrani čiji je igrač izvršio uplivavanje.

7) Ukoliko se desi da u polovini igrališta odbrambene ekipe bude više igrača odbrane u „zoni“, sudija je dužan da isključi igrača odbrane koji ne igra presing na igraču napada koji ima loptu u ruci!

Za sve ove gore navedene situacije u igri sudija je dužan da dosudi isključenje na 20sek. odbrambenom igraču koji ne igra presing!

Sva dodatna tumačenja Člana 13. daje Stručni savet VSS