Pomoć države veliko ohrabrenje za klubove

Srpske vaterpolo klubove  obradovala je vest da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa predsednikom VSS Viktorom Jelenićem, predložio, a Vlada Srbije prihvatila da finansijski pomogne rad srpskih klubova. Ova odluka temelji se na višedecenijskim uspesima kako reprezentacije, tako i klubova.

Sredstva će dobiti 23 muška kluba ( učesnici Regionalne lige, Prve i Prve B lige ) i šest ženskih klubova.

Predsednik Vaterpolo saveza Beograda Petar Đukić, komentarišući odluku Vlade , ističe da je posle mnogo godina borbe da se ukaže na teško stanje klubova, iz kabineta predsednika Republike i predsednika VSS stigla ohrabrujuća vest.

– Ono što je do sada radio Gradski sekretarijat za sport u vidu finansiranja termina za rad beogradskih klubova, pomoći za igranje na međunarodnoj sceni i finansiranja rada VSB, to će sada u velikoj meri da radi država preko VSS. Ova finansijska pomoć je dobrodošla klubovima da se relaksiraju bar kada je reč o takmičenjima, naročito međunarodnim, koja iziskuju velike troškove – ističe Đukić.

Beogradski klubovi redovno izlaze na međunarodnu scenu. U LEN takmičenjima naredne sezone Beograd će predstavljati Crvena zvezda i Partizan. Sem crno-belih i crveno-belih u Regionalnoj ligi od beogradskih ekipa učestvovaće i Zemun. Regionalna liga očekuje i ženske klubove iz glavnog grada. Veliki broj timova iz prestonice igra u Prvoj A i B ligi. Beogradski klubovi rade u posebno otežanim uslovima, zbog problema sa bazenima, kojih nema dovoljno u glavnom gradu.

-U ime klubova zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kancelariji VSS na čelu sa Viktorom Jelenićem, kao i Gradskom sekretarijatu za sport i omladini i sekretarki Dragani Pešić Belojević, koja je učinila veliki napor da se povećaju budžeti granskih saveza,kao i kvote za finansiranje beogradskih klubova  na međunarodnoj sceni – zaključio je Đukić.

Đukić još ističe da je Viktor Jelenić, uspeo u obezbedi klubovima ovakvu vrstu pomoći, što nije pošlo za rukom ni jednom predsedniku VSS pre njega.

Inače, kako je Jelenić naglasio, klubovi će potpisati ugovor sa savezom, pravdaće sredstva koja će biti namenska, za igrače, trenere, putovanja… Svaki klub će dobiti deo sredstava u zavisnosti od ranga takmičenja. Klubovi će biti dužni da  opravdaju potrošeni novac. Takođe deo novca će ostati i za akcije saveza.