U Budimpešti održan žreb za Evropsko prvenstvo

U Budimpešti je večeras priređen žreb za 34. seniorsko Prvenstvo Evrope, koje će u glavnom gradu Mađarske biti održano od 12. do 26. januara.

Žreb za vaterpoliste

Muška reprezentacija Srbije, branilac titule šampiona Evrope iz Barselone 2018. će u prvoj fazi igrati u , na prvi pogled, lakoj grupi sa Rumunijom, Rusijom i Holandijom.

A grupa: Nemačka, Slovačka, Crna Gora i Hrvatska.
B grupa: Rumunija, Rusija, SRBIJA i Holandija.
C grupa: Malta, Turska, Španija i Mađarska.
D grupa: Francuska, Italija, Gruzija i Grčka.

U prvom kolu (14. januar) Srbija će igrati protiv Rusije, Dva dana kasnije igraće sa Rumunijom, a 18. januara sa Holandijom.
Pobednici grupa direktno će se plasirati u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani će razigravati u osmini finala.

– Možda bi bilo bolje da je neko od jačih sastava bio u našoj grupi. Sa druge strane sve tri reprezentacije pokazuju napredak i neće biti baš jednostavno. Zna se naš put iz meča u meč i onda od četvrtfinala počinje pravi deo prvenstva i za to moramo da se spremimo – rekao je selektor Dejan Savić.

Žreb za vaterpolistkinje

Ženska reprezentacija Srbije se još nije plasirala na Evropsko prvenstvo, ali se nalazi vrlo blizu učešća na smotri u Budimpešti. U prvoj utakmici plej-ofa kvalifikacija, Srbija je u Pragu pobedila Češku (25:6), pa bi revanš, koji se igra u subotu u Beogradu trebalo da bude formalnost.

Ukoliko eliminiše Češku, Srbija će na EP u Budimpešti biti u grupi sa Mađarskom, Grčkom, Rusijom i pobednicima duela Slovačka-Turska I Portugal – Hrvatska.

Grupa A

Slovačka/ Turska*, Mađarska, Grčka , Češka/Srbija*, Portugal /Hrvatska*, Rusija.

Grupa B

Rumunija/Nemačka*, Holandija , Francuska/Ukrajina*, Španija, Izrael /Švajcarska* , Italija.

*Grupe će biti popunjene sa pobednicima dvomeča plej-ofa. Revanši se igraju 26. oktobra. Rezultati prvih mečeva: Slovačka-Turska 19:9, Češka – Srbija 6:25, Portugal – Hrvatska 13:14, Rumunija – Nemačka 14:13, Francuska – Ukrajina 20:1, Izrael –Švajcarska 13:6.

Po prve četiri ekipe iz svake grupe ženskog turnira prolaze u osminu finala, a petoplasirani i šestoplasirani igraju za plasman od 9.do 12.mesta.