Olimpijske igre u Tokiju odložene za 2021. godinu

Olimpijske igre u Tokiju su danas zvanično odložene za sledeću godinu, zbog pandemije korona virusa.

To je danas potvrdio premijer Japana Šinzo Abe, posle telefonskog razgovora sa predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom.

Nedugo pošto je Abe dao izjavu medijima, Međunarodni olimpijski komitet i Lokalni organizacioni komitet su izdali saopštenje, u kome je, između ostalog istaknuto

“Na osnovu informacija koje je danas pružila Svetska zdravstvena organizacija, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i premijer Japana doneli su odluku da XXXII Letnje Olimpijske igre u Tokiju moraju biti odložene. Igre neće biti održane u 2020. godini, ali moraju biti organizovane najkasnije do leta 2021. godine. Ova odluka je donesena kako bi se očuvalo zdravlje sportista, svih koji su uključeni u organizaciju i kompletne međunarodne zajednice.”

Takmičenje će zadržati naziv “Olimpijske igre 2020”, bez obzira što će biti organizovane naredne godine, a olimpijski plamen, koji je pre nekoliko dana prenet iz Grčke u Japan, će ostati u Japanu.

Prošle nedelje, na sastanku sa predstavnicima međunarodnih sportskih federacija, MOK je naglasio da sve do sada podeljene kvote i norme ostaju u vlasništvu sportista, ekipa i nacionalnih komiteta koji su ih osvojili.

Muška reprezentacija Srbije u vaterpolu je olimpijsku vizu izborila prošle godine, osvajanjem zlatne medalje na finalnom turniru Svetske lige u Beogradu.

Sem Srbije, na muški vaterpolo turnir na OI u Tokiju, plasirali su se Italija, Španija, Mađarska, SAD, Australija, Južna Afrika, Kazahstan i domaćin Japan.

Preostale tri olimpijske vize za muški turnir bi trebalo da budu podeljene na Svetskom kvalifikacionom turniru u Roterdamu.

Za učešće na turniru u Roterdamu prijavili su se –
Grupa A: Grčka, Crna Gora, Brazil, Kanada, Gruzija, Turska.
Grupa B: Hrvatka, Nemačka, Rusija, Rumunija, Holandija, Francuska.

Po trenutno važećem kalendaru, turnir bi trebalo da bude održan od 31. maja do 7. Juna, ali vrlo je moguće da će, posle današnje odluke MOK i organizatora OI, turnir biti pomeren za nove datume.