Otkazana Evropska juniorska prvenstva i evropski kupovi

Evropska federacija vodenih sportova (LEN) otkazala je celu sezonu evropskih vaterpolo kupova, kao i Evropska juniorska prvenstva planirana za ovo leto.

LEN je danas objavila da su otkazani svi evropski kupovi, koji su prekinuti zbog izbijanja pandemije koronavirusa. Ni jedno od tri takmičenja neće biti nastavljeno

U pismu, koje je potpisao predsednik LEN Paolo Bareli, istaknuto je da prekinuta takmičenja neće biti nastavljena, ali da LEN planira da sve evropske kupove pokrene u sezoni 2020/21.

-Nije bilo lako doneti ovakvu odluku, ali uveren sam da je s obzirom na trenutne okolnosti, ovo najbolja moguća odluka. LEN kao prioritet ima zdravlje i bezbednost svih sportista, trenera i cele LEN familije – Bareli je, između ostalog, napisao u pismu.

Evropska juniorska prvenstva

Par dana ranije otkazana su i dva juniorska prvenstva u vaterpolu planirana za ovu godinu – EP za juniore, koje je bilo planirano da bude održano u Volosu (Grčka), od 6. do 13. septembra i EP za juniorke, predviđeno za 23 – 30.avgust u Rimu. Na oba takmičenja je trebalo da igraju vaterpolisti i vaterpolistkinje rođeni 2001. i mlađi (do 19 godina).

LEN je saopštila da će odgovarajući tehnički komiteti pripremiti predloge da li će sportistima ove dve uzrasne kategorije , koje su izgubile šansu da se takmiče ove godine, biti omogućeno da učestvuju u takmičenjima 2021, s obzirom da će biti godinu dana stariji.

Stanje u evropskim kupovima pred suspenziju

Liga šampiona
Liga šampiona je prekinuta posle 10.kola , s tim što ni meč 10.kola Ferencvaroš – Pro Reko nije odigran.

Stanje na tabeli pre suspenzije

Grupa A: 1. Barseloneta (Španija) 25 bodova (10 odigranih mečeva), 2. Jug (Hrvatska) 24 (10), 3.Olimpijakos (Grčka) 22 (10), 4 Jadran HN (Crna Gora) 13 (10), 5 Solnok (Mađarska) 12 (10), 6. Špandau (Nemačka) 11 (10), 7.Jadran S (Hrvatska) 7 (10), 8 Sintez Kazanj (Rusija) 3 (10).

Grupa B: 1 OSC Budimpešta (Mađarska) 22 (10), 2. Pro Reko (Italija) 20 (9), 3 Ferencvaroš (Mađarska) 20 (9),4. Mladost (Hrvatska) 19 (10), 5. Terrasa (Španija) 13 (10), 6. Marselj (Francuska) 10 (10), 7. Hanover (Nemačka) 6 (10), 8. Dinamo Tbilisi (Gruzija) 3 (10).

LEN Evro kup

U LEN Evro kupu je trebalo da se odigraju još tri meča – revanš polufinala Eger(Mađarska)–Breša (Italija) i dve utakmice finala. Breša je pobedila Eger 6:3 u prvom meču. Ortiđa (Italija) se već kvalifikovala za finale, pošto je eliminisala Oradeu (Rumunija).

Evroliga

Takmičenje u Evroligi za žene je prekinuto posle prvih mečeva četvrtfinala. Pobednici četiri duela bi se plasirali na finalni turnir Evrolige, dok bi poraženi igrali na finalnom turniru za LEN trofej.

Rezultati prvih mečeva četvrtfinala: Sabadelj (Španija) – Orizonte (Italija) 13:12, Kinef (Rusija) – UZSC Utreht (Holandija) 20:6, Dunajvaroš (Mađarska) – Dinamo Uraločka (Mađarska) 11:11, Vuljagmeni (Grčka) – Olimpijakos (Grčka) 8:10.

Foto: Pro Reko/Facebook