Kup Beograda (2010): Borba za pehare počinje u Zemunu i Obrenovcu

Kup Beograda za 11-godišnjake počinje u četvrtak.

U Kupu za generaciju 2010. i mlađi, učestvovaće 11 timova. Domaćini turnira preliminarne faze biće Zemun, u SRC “Pinki”, i obrenovački TENT.

U grupi u Obrenovcu takmičiće se pet timova. TENT će ugostiti Novi Beograd 11.april, Košutnjak, Beograd i Palilulu. Prvo kolo igraće se u četvrtak uveče (8.april), a turnir se završava u ponedeljak, 12.aprila.

Na turniru u “Pinkiju” nadmetaće se Zemun, Taš, Partizan i ženska ekipa Crvene zvezde. Mečevi se igraju od 9. do 11. aprila.

Po prve dve ekipe iz svake grupe plasiraće na finalni turnir.

Prenosi utakmica će biti emitovani na YouTube kanalu “Studio Rakita”.

Kup Beograda (2010), preliminarna faza takmičenja

A grupa (SRC „Pinki“)

Učesnici: VK Zemun, VK Taš, VK Partizan, ŽVK Crvena zvezda

Prvo kolo, petak, 9.april
Partizan – Taš (20.00)
Zemun – ŽVK Crvena zvezda (20:45)

Drugo kolo, subota, 10.april
Zemun – Partizan (8.00)
ŽVK Crvena zvezda – Taš (8.45)

Treće kolo, nedelja, 11.april
Zemun – Taš (18.00)
Partizan – ŽVK Crvena zvezda (18.45)

Delegat: N.Marjanović, Sudije: M. Stefanović, N. Radovanović, A. Milošević

B grupa (Bazen u Obrenovcu)

Učesnici: VK Novi Beograd 11.april, VK Košutnjak, VK TENT, VK Beograd, VK Palilula.

Prvo kolo, četvrtak, 8.april
Novi Beograd 11.april – Košutnjak (20.00)
TENT – Beograd (21.00)
Slobodna Palilula

Drugo kolo, petak, 9.april
Beograd – Palilula (20.00)
Košutnjak – TENT (21.00)
Slobodan Novi Beograd 11.april

Treće kolo, subota, 10.april
Beograd – Košutnjak (9.00)
Novi Beograd 11.april – Palilula (10.00)
Slobodan TENT

Četvrto kolo, nedelja, 11.april
Novi Beograd 11.april – Beograd (20.00)
TENT – Palilula (21.00)
Slobodan Košutnjak

Peto kolo, ponedeljak, 12.april
Košutnjak – Palilula (20.00)
Novi Beograd 11.april – TENT (21.00)
Slobodan Beograd

Delegat: M. Marjanović. Sudije: M. Klisura, D. Avramović, B. Pavlović.

PROPOZICIJE TAKMIČENJA (word dokument): Propozicije Kupa Beograda za mlađe. kategorije 2020-2021

Posebna pravila

Za ovu kategoriju se uvode i posebna pravila u odnosu na pravila vaterpolo igre:

Član 12.

1) Odbrambeni igrač čim dođe u svoju polovinu igrališta, mora da igra presing (da bude uz jednog protivničkog igrača!). Ova presing igra važi samo u odbrambenoj polovini igrališta.
Ukoliko neki od igrača ekipe u napadu nije doplivao do protivničke polovine igrališta odbrambeni igrač nije u obavezi da igra presing na tom igraču sve dok ne upliva u protivničku polovinu.
Isto važi i za sve ostale igrače u odbrani. Čim poslednji igrač ekipe u napadu upliva u protivničku polovinu igrališta svi igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah krenu ka protivničkim igračima , bez zaustavljanja, sve dok ne dođu do njih i na taj način pređu u presing igru.

2) Odbrambeni igrač ima pravo povlačenja sa protivničkog igrača samo u dva slučaja: prvi je kada je kontra napad; a drugi je kada je igrač manje.

3) U slučaju kontra napada: čim kontra napad prođe (tj. čim se izjednači broj igrača u odbrani svi moraju preći u presin igru- igrač na igrača!), svako stajanje u vertikalnom položaju sa ili bez podignute ruke, biće sankcionisano isključenjem tog igrača.

4) U slučaju igrača više: čim se vrati u igru isključeni igrač, svi odbrambeni igrači moraju preći u presing igru – igrač na igrača. Svako stajanje u vertikalnom položaju sa ili bez podignute ruke, biće sankcionisano isključenjem tog igrača.

5) Posle dosuđenog faula u pozicionom napadu, odbrambeni igrač mora da se udalji na propisanu razdaljinu i odmah po izvođenju faula ili dodavanja lopte saigraču od strane protivničkog igrača, odbrambeni igrač mora odmah preći u presing.

6) U pozicionoj odbrani (kada ekipa u napadu formira pozicioni napad, tj. kada su svi prešli u protivničku polovinu igrališta i ekipa u odbrani počela da igra presing), prilikom uplivavanja igrača sa spoljnih pozicija DOZVOLJENO JE PREUZIMANJE IGRAČA. Posle završenog uplivavanja, tj. završene kretnje igrača u napadu koji je uplivavao, igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah pređu u presing. Ukoliko to ne urade, sudija je dužan da isključi igrača ekipe u odbrani čiji je igrač izvršio uplivavanje.

7) Ukoliko u se desi da u polovini igrališta odbrambene ekipe bude više igrača odbrane u „zoni“, sudija je dužan da isključi igrača odbrane koji ne igra presing na igraču napada koji ima loptu u ruci!

8) Odbrambeni igrač dok traje poziciona odbrana mora sve vreme biti u presing igri na protivničkom igraču i ne sme odlaziti u kontra napad dok protivnička ekipa ne izgubi posed lopte!Ukoliko se to dogodi sudija je dužan da dosudi isključenje igraču koji je krenuo ranije u kontra napad pre promene poseda lopte. U momentu šuta šuta na gol od strane ekipe koja je u napadu odbrambenom igraču je dozvoljeno da krene u kontra napad.

9) U ovoj kategoriji nije dozvoljen šut na gol posle primljenog faula. Posle primljenog faula igrač može da doda loptu svom saigraču ili da izvede faul sam sebi i onda posle mahanja da šutira na gol ili da posle izvedenog faula upliva sa loptom ka golu.

10) U ovoj kategoriji golmanu nije dozvoljeno da prelazi polovinu igrališta dok je njegova ekipa u napadu

Za sve ove gore navedene situacije u igri sudija je dužan da dosudi isključenje na 20sek. odbrambenom igraču koji ne igra presing!

Sva dodatna tumačenja Člana 12. daje Stručni savet VSS