Solnok sa srpskim kvartetom osvojio LEN Evro kup

Mađarski Solnok, sa trojicom Srba u timu – Filipom Filipovićem, Duškom Pijetlovićem, Radomirom Drašovićem – i sa Živkom Gocićem na klupi osvojio je LEN Evro kup.

Solnok se u finalu sastao sa budimpeštanskim OSC.

Prvi susret odigran je u Solnoku, a domaćini su, uz pet golova FIlipa Filipovića, ostvarili trijumf od 14:11. OSC je na svom terenu uspeo da sustigne zaostatak iz prvog meča, slavio je 11:8, pa su o osvajaču trofeja odlučili peterci.

Sve je bilo rešeno posle tri serije. Filip Filipović, Akoš Konarik i Adam Nađ su postigli golove za Solnok, dok je na drugoj strain, golman gostiju Viktor Nađ odbranio tri šuta vaterpolista OSC i trofej je otišao u Solnok.

Solnok je do sada osvojio tri trofeja u međunarodnim takmičenjima, a srpski vaterpolisti su dali značajan doprinos svim uspesima. U sezoni 2016/17 Solnok je postao šampion Evrope. Kapiten pobedničke ekipe bio je Živko Gocić, a uz sadašnjeg trenera za Solnok su igrali Andrija Prlainović i Milan Aleksić. Krajem 2017. Solnok se okitio i Super kupom Evrope, sa četvoricom Srba u timu. Gociću, Prlainoviću i Aleksiću se pridružio Miloš Ćuk.

Jedini prvotimac Solnoka koji je i ranije osvojio LEN Evro kup je FIlip Filipović. Kapiten Srbije je bio član Radničkog, koji je superiorno osvojio trofej u sezoni 2012/13.

Ove godine, tri kluba su predstavljala Srbiju u LEN Evro kupu. Najdalje je dogurala Crvena zvezda koja je stigla do polufinala, u kome je eliminisana od Solnoka. Radnički se plasirao u četvrtfinale. Kragujevčane je na putu do trofeja, kao i Zvezdu, zaustavio Solnok. Debitant u evropskim takmičenjima, Novi Beograd je stao u osmini finala, u kome je od Novobeograđana, posle dve izjednačene utakmice, bolji bio grčki Vuljagmeni.

Naslovna fotografija: Aniko Kovač/Waterpolo.hu-Facebook

LEN Evro kup 2020/21, finale

1.utakmica (24.april)
Solnok – OSC Budimpešta 14:11 (2:3,5:4, 3:1, 4:3)

Solnok: Filipović 5, Drašović 2, Segalmi 2, Šmolc 1, A.Nađ 1, Pijetlović 1, Janšik 1, Konarik 1.
OSC: Manjherc 3, Čačovski 2, Erdelji 2, Burian 2, Harai 1, Salamon 1

2.utakmica (8,maj)
OSC Budimpšta – Solnok 11:11 (2:2, 3:3, 2:2,4:1, peterci 0:3)

OSC: Erdelji 5, Salamon 2, Tot 1, Burian 1, Siladi 1, Harai 1.
Solnok: Konarik 3, Filipović 2, Kovač 1, A.Nađ 1, Šmolc 1.

Peterci: Filipović 0:1, Erdelji – V. Nađ odbrana,A, Nađ 0:2, Čaćovski – V.Nađ odbrana, Konarik 0:3, Salamon – V.Nađ odbrana.

Foto: Laslo Balog/Total Waterpolo – Facebook