Obeležen vek srpskog vaterpola: 100 godina i 94 medalje

Vaterpolo savez Srbije je u subotu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu organizovao svečanu akademiju povodom 100 godina vaterpola u Srbiji.

Pre tačno jednog veka, 28. avgusta 1921. u Bledu je počelo prvo Prvenstvo Jugoslavije (tada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca) u vaterpolu. Zbog toga se 1921.godina uzima kao početak modernog vaterpola u Srbiji. Prvi šampion bio je somborski klub SSU (danas Polet Sombor).

Reprezentacija Jugoslavije je prvu međunarodnu zvaničnu utakmicu odigrala 1927, a od tada su srpski vaterpolisti, kao članovi reprezentacija Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i , od 2006, Srbije osvojili 94 medalje na velikim takmičenjima, uključujući i pet olimpijskih titula (1968, 1984, 1988, 2016, 2021). Tri srpska kluba su osvajali titule prvaka Evrope: Partizan (7), Bečej (1), Crvena zvezda (1), bilo je mnogo uspeha i u ostalim klupskim međunarodnim takmičenjima, bezbroj medalja u na prvenstvima sveta i Evrope za mlađe kategorije…

Godina jubileja je izuzetno uspešna za srpski vaterpolo, jer u 2021. seniorska reprezentacija je odbranila olimpijsku titulu, stariji juniori osvojili zlato na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, a mlađi juniori su postali prvaci Evrope na EP do 17 godina.

Akademiju je otvorio predsednik VSS Viktor Jelenić, zatim je govor održao Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, a potom su u drugom delu ceremonije reč dobile četiri legende srpskog vaterpola Đorđe Perišić, Igor Milanović, Dejan Savić i Filip Filipović.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar Toma Momirović, predsednik OKS Božidar Maljković, predstravnici saveza Crne Gore Vladimir Gojković i Radovan Milinić, veliki broj bivših igrača, trenera, sporskih radnika, prijatelja vaterpola…

Na početku Akademije, Ivanka Raković Krstonošić, članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i vaterpolo sudija, je otpevala himnu „Bože pravde“.

Jelenić: Srbija sinonim za uspeh u vatepolu

U uvodnom govoru, Viktor Jelenić je, između ostalog, kazao:

” Nabrajati sve medalje, koji ih sa najvećih sportskih takmičenja ima 94, oduzelo bi nam mnogo vremena. Da kažem da smo najjači, najbolji i da smo osvojili najviše medalja u istoriji spota, ne bi bilo u redu, jer Srbija ima još trofejnih sportova kojima se ponosi. Velika mi je čast što sam ovde kao predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Trofejne generacije vaterpolista su se takmicile i borile za medalje i trofeja, vodili su ih vrhunski treneri. Nekada smo bili uspešni, a nekada ne. Budimo iskreni, imali smo i sreće i znanja da u većini slučajeva da budemo na podijumu osvajača medalja”

Pet zlatnih olimpijskih medalja, pet titula šampiona planete, osam zlatnih odličja sa evropskih prvenstava, devet klupskih Liga šampiona, najsjajniji su momenti vaterpola sa ovih prostora, podvukao je predsednik VSS.

“Za takve rezultate bilo je potrebno mnogo rada i odričanja. Nadam se da će i u budućnosti neki novi mladi vaterpolistima ovi snovi ostvariti. Srbija nije samo sinonim za osvajanje medalja, organizovali smo veliki broj najvećih takmičenja od prvog Svetskog prvenstva 1973. godine u Beogradu pa sve do danas. Sve ispite polagali smo sa najvećom ocenom. Idemo dalje, želimo da nastavimo sa medaljama, a za to su nam potrebni bazeni. Oni su nam potrebni u čitavoj Srbiji, ali pre svega u Beogradu gde je poslednji olimpijski bazen sagrađen pre 42 godine. Ponašanjem i odgovornošću prema reprezentaciji i državi čije smo boje branili, verujem da će se i ova želja ostvariti”, dodao je Jelenić.

Svi rezultati koji su ostvareni poslednjih decenija, posebno oni ostvareni pod zastavom Srbije, daju nam za pravo da verujemo da će budućnost biti svetla, kao i ovih 100 godina, zaključio je Jelenić.

Udovičić: Čast, odgovornost, obaveza

Nekadašnji kapiten vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić rekao je da mu je čašt što ima priliku da se obrati svojoj vaterpolo porodici.

“Iskoristio sam momenat današnje funkcije da imam tu čast da pričam na temu ogromnog ponosa i uspeha, koji je iza nas nakon jednog veka. Imam želju da se obratim kao član vaše porodice, član vaterpolo porodice i član jedne uspešne i istorijske priče, pune ponosa i istorijskog nasleđa, koje smo svi zajedno napravili”, proučio je Udovičić.

Udovičić je se zahvalio svima koji nisu bili prisutni u JDP na postavljanju snažnog temelja i na pokretanju priče o bezbroj medalja.

“Hvala svoj starijoj braći koji su uspeli da kreiraju i budu učesnici u sjajnoj srpsko-crnogorskoj i jugoslovenskoj priči. Šaljemo poruku da moramo da se ugledamo na njih, a imamo i obavezu i odgovornost da se zahvalimo svima onima koji su bili uz nas, svim trenerima od naših prvih koraka, tehničkim radnicima na bazenima, svima koji su nam tražili đačke knjižice, koji su bili tu na da nas obrazuju i usmere. Biti vaterpolista uvek je značilo biti šampion, biti oličenje obrazovanja i ponosa i primer i zvezda vodilja za buduće generacije”, rekao je Udovičić.

Uspomene velikana

Četiri legende srpskog vaterpola su potom govorile o trofejnoj istoriji srpskog vaterpola, evocirajući uspomene sa velikih takmičenja, prisećajući se uspeha, velikih igrača, trenera…

Đorđe Perišić, olimpijski šampion iz 1968, i osvajač šest titula prvaka Evrope sa Partizanom, je preneo pozdrave svojih saigrača iz Hrvatske, članova olimpijskog tima iz 1968.

Perišić je govorio o vaterpolo počecima na našim prostorima, zatim razvoju klupskog vaterpola, posebno Partizana i posebno o Olimpijskim igrama u Meksiku.

Igor Milanović se osvrnuo na Igre u Los Anđelesu i Seulu i govorio o nezaboravnom golu u finalu SP 1986. protiv Italije, koji je Jugoslaviji doneo prvu titulu prvaka sveta.

Dejan Savić je pričao o danima posle sankcija, stvaranju jednog velikog tima pod rukovodstvom Nikole Stamenića kao i selektorskim danima.

Filip Filipović je obuhvatio period od EP u Beogradu 2006. do osvajanja zlata u Tokiju 2021.

Razgovor su pratili inserti iz serije o srpskom vaterpolu koja će biti emitovana tokom oktobra.

Na kraju Akademije promovisana je monografija “Prvih 100” posvećenu uspešnom vaterpolo veku. Napisali su je proslavljeni nekadašnji vaterpolo reprezentativac Đorđe Perišić i novinar Sportrskog žurnala, Dejan Stevović

Perišić je prvi primerak knjige poklonio Stefanu Brankoviću, kapitenu reprezentacije koja je nedavno osvojila Svetsko prvenstvo u Pragu za generaciju 2001.

“Poželeo sam mu da nastave sa uspesima, da posle ove osvoje drugu, treću i ko zna koju medalju”, rekao je Perišić.

Fotografije: Vaterpolo savez Srbije