Mandić najbolji na svetu u anketi “Total vaterpola”, petorica Srba u najboljoj postavi 2021.

Pre nekoliko dana Filip Filipović je proglašen za najboljeg igrača sveta u 2021.godini u izboru FINA, a Dejan Savić je dobio priznanje za najboljeg trenera.

Novo priznanje za odličnu sezonu srpskog vaterpola je anketa specijalizovanog portala Total vaterpolo (total-waterpolo.com).

Dušan Mandić je izabran za najboljeg igrača planete u 2021, Filip Filipović je osvojio drugo mesto, a Nikola Jakšić treću poziciju.

Lista najboljih je sastavljena na osnovu glasova žirija koji su činili selektori i kapiteni najboljih reprezentacija sveta, treneri učesnika Fajnal Ejta Lige šampiona i mediji. Srbiju su u žiriju od ukupno 37 članova, predstavljali selektor Dejan Savić, kapiten Filip Filipović, selektor SAD Dejan Udovičić, novinar Dejan Stevović i portal Vaterpolo vesti. Svaki član žirija je birao pet najboljih po principu prvo mesto – pet, drugo – četiri… peto – jedan poen). Na glasove žirija dodati su glasovi publike (vaterpolista sa najviše glasova posetilaca sajta je dobio 10, drugoplasirani sedam, trećeplasirani pet, četvrtoplasirani tri i petoplasirani jedan poen).

U borbi za prvo mesto odlučivale su nijanse. Mandić je dobio samo četiri glasa više od Filipovića.

Najboljih deset (klikni za veću sliku)

Na osnovu rezultata glasanja sastavljena je i najbolja postava sveta u 2021, u kojoj su se sem Mandića i Filipovića našli i golman Branislav Mitrović, centar Duško Pijetlović i bek Nikola Jakšić. Uz petoricu Srba u „top 7“ su i Grci Angelos Vlahopulos i Stilijanos Argiropulos.

Najbolja postava (klikni za veću fotografiju)

Ovo je prvi put da je srpski igrač pobednik izbora – u prvom glasanju Total Vaterpola, 2017. godine najviše glasova je dobio Sandro Sukno iz Hrvatske, godinu dana kasnije broj jedan je bio Felipe Perone iz Španije, 2019. Mađar Deneš Varga. dok je 2020. Tibor Benedek izabran kao najbolji igrač prvih 20 godina ovog veka. Tada je Vladimir Vujasinović bio drugi, a Filip Filipović četvrti.

Najviše glasova u ženskoj konkurenciji dobila je Amerikanka Medi Miselman.

Fotografije: total-waterpolo.com