Hrvatska domaćin Evropskog prvenstva za seniore, dame idu u Ajndhoven

Evropsko prvenstvo za muškarce biće održano u Hrvatskoj od 4. do 16. januara, a za dame u Holandiji od 5. do 13. januara.

Evropska Akvatika (nekadašnji LEN) je pre desetak dana potvrdila da se EP neće održati u januaru u Netanji (Izrael), kako je bilo planirano. Danas je u zvaničnom saopštenju obavila da će šampionat za muškarce biti organizovan u dva hrvatska grada, Zagrebu i Dubrovniku, dok će se dame za titulu boriti u Ajndhovenu.

Međutim, Izrael će, sudeći po izjavi predsednika EA, Antonija Silve, biti domaćin nekog budućeg šampionata Evrope.

“Bili smo primorani da odložimo Evropsko prvenstvo u Netanji zbog terorističkih napada protiv izraelskog naroda. U interesu sportista, drago mi je što smo uspeli da obezbedimo dva sjajna domaćina i želim da se zahvalim nacionalnom savezima u Hrvatskoj i Holandiji što su učinili sve da se ova prvenstva održe. Zajedničkim radom organizovaćemo ove događaje na optimalan način – rekao je Silva, a EA objavila u zvaničnom saopštenju.

Po novom formatu takmičenja reprezentacije su u grupnoj fazi prvenstva biti podeljeni u dve divizije. Obe selekcije Srbije će, kao i ostale selekcije koje su igrale kvalifikacije, startovati u drugoj diviziji. Timovi plasirani od 1. do 8. mesta na EP u Splitu prošle godine su u Diviziji 1. Obe selekcije Srbije su na prošlogodišnjem šampionatu Evrope zauzele deveta mesta.

Srpski vaterpolisti će igrati u grupi C, zajedno sa Izraelom, Nemačkom i Maltom. Prve dve ekipe iz grupe prolaze u osminu finala, u kojoj će se “ukrštati” sa trećeplasiranim, odnosno četvrtoplasiranim reprezentacijama iz Grupe A (Hrvatska, Španija, Francuska, Crna Gora).

Prema preliminarnom planu Srbija će u grupnoj fazi igrati u Dubrovniku. Na bazenu Gruž bi trebalo da budu igrani mečevi A i C grupe i mečevi osmine finala u kojima će se ukrštati timovi iz ove dve grupe. B i D grupa bi bile održane u Zagrebu. Mečevi za plasman od 1. do 8. mesta će biti na programu u Zagrebu, dok će se u Dubrovniku igrati susreti za plasman od 9. do 16. pozicije.

Srpske vaterpolistkinje su, takođe u grupi C, sa Rumunijom, Češkom i Turskom. Sistem takmičenja je isti. Prvo mesto u grupi bi Srbiju vodilo na duel sa četvrtoplasiranom ekipom iz Grupe A u osmini finala.

Po tri selekcije sa svakog turnira će se plasirati na Svetsko prvenstvo u Dohi, a po jedna na Olimpijske igre.

Muški sastav Srbije, četvrtoplasirani na ovogodišnjem SP u Fukuoki, se već plasirao za šampionat planete u Dohi.

Naslovna fotografija: VSS/Filip Bakić

Evropsko prvenstvo za muškarce (Zagreb i Dubrovnik, 4 – 16. januar)

Divizija 1

Grupa A: Crna Gora, Španija, Francuska, Hrvatska.

Grupa B: Gruzija, Mađarska, Italija, Grčka.

Divizija 2

Grupa C: Srbija, Nemačka, Izrael, Malta.

Grupa D: Slovačka, Holandija, Slovenija, Rumunija.

Evropsko prvenstvo za žene (Ajndhoven, 3 – 15. januar)

Divizija 1

Grupa A: Holandija, Mađarska, Hrvatska, Grčka.

Grupa B: Španija, Izrael, Francuska, Italija.

Divizija 2

Grupa C: Rumunija, Srbija, Češka, Turska.

Grupa D: Slovačka, Nemačka, Velika Britanija, Bugarska.