Novi Beograd četvrti u Ligi šampiona, evropska titula za Ferencvaroš i Mandi

Naslovna fotografija: Marton Vamoš (Olimpijakos) i Vasilije Martinović (Novi Beograd): Foto: European Aquatics/Istvan Derencsenyi

Srpski prvak Novi Beograd je zauzeo četvrto mesto na finalnom turniru Lige šampiona na Malti. Olimpijakos je u meču za bronzu pobedio Novi Beograd 9:6 (4:1, 3:3, 1:1, 1:1).

Titulu prvaka osvojio je Ferencvaroš. Mađarski tim je, uz sjajnu partiju Dušana Mandića, u finalu savladao Pro Reko 12:11 (2:2, 4:2, 3:3, 3:4).

Olimpijakos i Novi Beograd su do meča za treće mesto došli posle poraza na peterce u polufinalu (Novi Beograd je izgubio od Ferencvaroša, a Olimpijkaos od Pro Reka).

Novi Beograd je danas igrao bez Filipa Filipovića, koji je dobio crveni karton u sredu u polufinalu, ali u tim se vratio Nikola Jakšić. Kapiten Srbije je propustio polufinale zbog isključenja u meču grupne faze protiv Pro Reka.

Grčki šampion je našao više motivacije i zasluženo savladao Novi Beograd, koji je bio daleko od svojih najboljih izdanja, pre svega u napadu. limpijakos je ključnu prednost stekao u početku, prvo je poveo sa 2:0, pa sa 4:1. Početkom druge deonice, Miloš Ćuk je sa dva gola iz peteraca smanjio na 3:4. Nepun minut posle trećeg pogotka, imao je srpski prvak napad za izjednačenje. Međutim, Bijač je odbranio šut upravo Čuka. Posle toga razlika nikad nije bila manja od dva gola.

Olimpijakos – Novi Beograd 9:6 (4:1, 3:3, 1:1, 1:1)

Olimpijakos: Bijač, Lončar, Vamoš 2, Genidunijas 2, Funtulis 3, Guvis, Dervisis, Bušlje, Alafragis, Dimu 1, Nikolaidis, Gilas 1, Zerdevas. Trener: Koljanin.

Novi Beograd:  Dobožanov, Martinović 1, Skumpakis, Granados Ćuk 2, Pijetlović, Drašović 1, Jakšić 1, Perković, Radulović, Lukić, Vlahopulos 1, De Mikelis. Trener: Gocić.

Četiri gola i ključna blokada Mandića u finalu.

Ferencvaroš je vodio većim delom meča. U trećoj četvrtini imao je i tri gola prednosti (8:5). Pro Reko je u poslednjoj četvrtini  četiri minuta igrao sa petoricom igrača u polju jer je zbog brutaliti faula isključen Gergo Zalanki. Đenovljani su sustizali rivala, ali ne i izjednačili. Reko je imao poslednji napad u meču i igrača više, ali nekoliko sekundi pre kraja, Dušan Mandić je izblokirao šut Kondemija i sačuvao prednost i titulu svom timu – 12:11 (2:2, 4:2, 3:3, 3:4).

Srpski reprezentativac je kako golovima (pet u polufinalu i četiri u finalu) dao najveći doprinos Ferencvarošu, koji je osvojio svoju drugu titulu, prvu posle 2019. U prethodne tri sezone Reko je stizao do trona, dok je sezona 2019/20 otkazana zbog pandemije korona virusa.