Selektor Stevanović saopštio spisak kandidata za OI: Povratak dva olimpijska prvaka

Naslovna fotografija: Miloš Ćuk (Foto: Dušan Sandić/VSS)

Uroš Stevnović, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, objavio je širi spisak kandidata za sastav za sastav nacionalnog tima za Olimpijske igre u Parizu.

Reprezentacija se okuplja 10. juna, a među kandidatima su dva olimpijska šampiona, koji se posle duže pauze vraćaju u reprezentaciju – Miloš Ćuk (zlato na OI 2016) i Nikola Dedović (zlato na OI 2020). Dedović je poslednji put za nacionalnu selekciju igrao na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je Ćuku poslednje veliko takmičenje bilo još u januaru 2020. godine, Evropsko prvenstvo u Budimpešti.

Jedan od povratnika je i golman Dimitrije Rističević, koji je učestvovao na Evropskom prvenstvu 2022, a posle toga nije bilo u sastavu.

U poređenju sa takmičenjima održanim ove zime (Evropsko prvenstvo u Zagrebu i Svetsko prvenstvo u Dohi), među kandidatima nisu iskusni golman Branislav Mitrović, koji je završio karijeru, i mladi Luka Gladović.

Na spisku su: Dimitrije Rističević (Panatinaikos), Radoslav Filipović (Radnički), Vladimir Mišović (Crvena zvezda), Nemanja Ubović (Vuljagmeni), Nemanja Vico (Primorac), Đorđe Lazić (igrao za Brešu, bez kluba), Bogdan Gavrilović (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Đorđe Vučinić (Novi Beograd), Petar Jakšić (Radnički), Luka Pljevančić (Šabac), Miloš Ćuk (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Radnički), Marko Radulović (Novi Beograd), Vasilije Martinović (Novi Beograd), Nikola Dedović (Vašaš), Dušan Mandić (Ferencvaroš), Viktor Rašović (Noazi la Sek), Nikola Lukić (Novi Beograd), Vuk Milojević (Crvena zvezda) i Marko Dimitrijević (Partizan).

U stručnom štabu su: Uroš Stevanović (selektor), Stefan Ćirić, Darko Bilić, Miloš Ostojić (treneri), Dajana Zoretić (kondicioni trener), Andrija Gerić (sportski psiholog), dr Ivan Marjanović (doktor), dr Nikola Repac (doktor),Vladimir Radović (fizioterapeut), Aleksa Nikolić (fizioterapeut).

Reprezentacija će od 10. do 22. juna trenirati u Kragujevcu, od 24. juna do 2. jula će biti na pripremama u Kranju, dok će od 4. do 7. jula učestvovati na turniru u Šapcu, zajedno sa selekcijama Francuske, Australije, Crne Gore, Rumunije i Nemačke. Posle dva dana odmora, od 10. do 16. jula će se pripreme nastaviti u Novom Sadu, a od 17. do 20. jula u Podgorici.

U Beogradu će se treninzi održati 22. i 23. jula, a dva dana kasnije se putuje na Olimpijske igre u Pariz.

Na Igrama će Srbija igrati sa rivalima Japanom 28. jula, pa na svaka dva dana sa Australijom, Španijom, Francuskom i Mađarskom.