Savez

Kontakt

Smetanina 2

11040 Beograd

Telefon 0648141004

e-mail: nikola.marjanovic@parking-servis.co.rs 

Istorija Vaterpolo saveza Beograda

Vaterpolo savez Beograda osnovan je 1999.godine udruživanjem šest klubova iz glavnog grada.

Broj klubova je konstantno rastao. Danas VSB okuplja 20 vaterpolo klubova i udruženja u svom članstvu.

Beogradski klubovi su već godinama glavni oslonac reprezentacije Srbije. Kroz vaterpolo škole beogradskih klubova i takmičenja u organizaciji VSB prošli su mnogi olimpijski, svetski, evropski prvaci kako u seniorskim tako i u FINA i LEN takmičenjima za mlađe kategorije.

Glavni fokus rada Vaterpolo savez Beograda je rad sa mladima i organizacija takmičenja za mlađe kategorije. VSB tradicionalno svake godine organizuje Trofej Beograda, dugo je priređivao Beoval (Beogradsku vaterpolo ligu). VSB je u sezoni 2020/21. obogatio svoj takmičarski program i u kalendar uveo Kup i Prvenstvo Beograda u kome učestvuju „međugeneracije“, odnosno godišta koje u se ne takmiče u prvenstvima i Kupovima Srbije. Cilj novih takmičenja je da mladi vaterpolisti dobiju što više prilika da sazrevaju kroz takmičarske utakmice.

Beograd je dao dva prvaka Evrope. Partizan je Ligu šampiona osvajao sedam puta, a Crvena Zvezda jednom. Novi Beograd je 2022. postao prvi beogradski klub pobednik Regionalne lige. Klubovi iz glavnog grada su osvojili veliki broj trofeja i medalja na međunarodnim turnirima za mlađe kategorije širom Evrope.

Prvi predsednik VSB bio je dr Momčilo Orlič, a posle njega na čelu Saveza bili su Đorđe Stefanović i Nikola Marjanović. Od 2013. funkciju predsednika obavlja Petar Đukić, koji je dva puta reizabran za prvog čoveka saveza.

Generalni sekretar VSB je Nikola Marjanović, a pre njega generalni sekretari bili su Zoran Kontić, Nikola Kuljača i Milan Marjanović.

Organi upravljanja

Predsednik saveza: Petar Đukić

Generalni sekretar: Nikola Marjanović

Upravni odbor
Petar Đukić – predsednik
Vladimir Ivanović – član
Nikola Milisavljević – član
Jovan Cvetković – član
Bojan Petkovski – član
Velibor Buljevac -član
Vesna Rudić – član
Aleksandar Janićijević- član
Srđan Bukelica – član

Nadzorni odbor
Predrag Pantelić – predsednik
Miodrag Vukić -član
Đorđe Đorđević – član

Stručni savet
Zoran Mijalkovski – predsednik
Dragana Ivković- član
Vukota Vukotić – član