Crvena zvezda iznenadila favorite i četvrti put osvojila Kup Srbije

Crvena zvezda je priredila veliko iznenađenje na finalnom turniru Kupa Srbije za seniore, održanom minulog vikenda na bazenu “Milan Gale Muškatirović – 25.maj”.

Crveno-beli su na putu do trofeja savladali dva favorita. U polufinalu su nadigrali branioca trofeja kragujevački Radnički – 11:10, a potom su u finalu istim rezultatom savladali Novi Beograd i osvojili četvrti Kup Srbije u istoriji kluba. Prethodna tri Kupa Zvezda je osvojila u sezonama 2012/13, 2013/14. i 2020/21.

Uz Zvezdu i Novi Beograd, Beograd je na finalnom turniru predstavljao i Partizan, koji je u polufinalu poražen od Novobeograđana (9:14)

Kup Srbije za seniorke osvojila je Vojvodina, koja je u predigrli finalnog meča u muškoj konkurenciji savladala Crvenu zvezdu.

Kup Srbije za seniore 2022/23, Fajnal for

Finale

Novi Beograd – Crvena zvezda 10:11 (2:3, 5:2, 2:5, 1:1)

Bazen „25.maj MGM“. Sudije: Raković i Putniković. Igrač više: Novi Beograd 9 (5), Crvena zvezda 8 (6). Peterci: Crvena zvezda 3 (2).

Novi Beograd: S.Rašović 2, Mandić 2, Granados 1, Vučinić, Pijetlović 1, Drašović 2, Ćetković, Perković 1, Martinović, Skumpakis, Žoao Pedro, Šušiašvili. Trener Gocić.
Crvena zvezda: Mišović, Tankosić 1, Gajić, Marković, Subotić 2, Vasić 2, Banićević, Basara 2, Vukićević, Seman 2, milojević, Radović 2, Ivanović, Danković. Trener: Filipović.

U uzbudljivoj i borbenoj utakmici Crvena zvezda je u finalu Kupa Srbije savladala Novi Beograd i po četvrti put osvojila ovo takmičenje. 

Igralo se na mahove. Ravnopravno je bilo u prvoj četvrtini kada je crveno-beli sastav mogao da ima i više od 3:2 da je Basara iskoristio peterac. Videlo se da nema mozgova ekipe Jakšića i Vlahopulosa u Novom Beogradu (izostali su zbog zdravstvenih razloga). Zvezdina odbrana je u prvih osam minuta dominirala i najavila uzbudljiv meč.

Sve fotografije: Vaterpolo savez Srbije/Slobodan Sandić

Posle samo tri minuta igre u drugoj četvrtini činilo se da igra ide u pravcu očekivanja većine ljubitelja vaterpola. Novi Beograd je probio odbfanu rivala, postigao pet golova i činilo se sa komotnih 7:3 obezbedio miran nastavak meča. Tada je Filipović zatražio tajm aut. Do kraja četvrtine Subotić i Basara su pokazali da bele zastave nema.

Treći nastavak je bio poguban za Novi Beograd. Sa vetrom u ledjima iz finiša druge četvrtine Zvezda je nastavila da dobija duele sa protivnićkom odbranom. Marković kao asistent i Seman sa centra su dva puta nadigrali kompletnu odbranu Novog Beograda, tri minuta pre poslednje četvrtine prednost crveno-belih je bila 9:7, tačnije serija od 6:0. Tek tada je Novi beograd stigao do vazduha. Za nepun minut je stiglo izjednačenje ali je Seman odveo svoj tim u završni deo sa minimalnom prednošću.

U poslednjih osam minuta je svašta bilo. Izjednačio je Perković, odmah je pogodio Basara i nešto više od tri minuta pre kraja postavio konačan rezultat. Mišović je lako hvatao šuteve nervoznog rivala, borbenos Zvezde je bila fanatična. Novi Beograd je 37 sekundi pre kraja imao poslednji napad. Posle 12 sekundi lopta je dosuđena rivalu čije je slavlje moglo da počne.

Srebrne medalje je igračima Novog Beograda predali su Nemanja Marijan, generalni sekretar, i Viktor Jelenić, predsednik VSS.  Jelenić je pobedniku Kupa Srbije predao pehar i medalje.

– Novak je rekao da sanjamo snove i da će se ostvariti. Nama se to dogodilo. Čestitam igračima na velikoj utakmici, borbenosti koju smo obećali. Kada ovako igramo možemo da se nosimo sa svakim timom.U drugoj četvrtini je Novi Beograd promenio odbranu i preokrenuo rezultat. Posle tajm auta smo krenuli drugačije da igramo. vratili se u meč i na kraju zasluženo pobedili – rekao je trener pobednika Aleksandar Filipović.

Trener Crvene zvezde Aleksandar Filipović je crveno-bele vodio ka trijumfima u Kupu Srbije u sezonama 2020/21 i 2022/23

Trener Novog Beograda Živko Gocić nije krio razočarenje:

– Nisam zadovoljan. I pored svih problema koje smo imali sa zdravljem, hitnom pomoći, urgentnim centrom a večeras i sa umorom i nedovoljnom rotacijom išli smo na pobedu. Dominirali smo u drugoj četvrtini ali nas je tada stigao umor. Ipak svaka čast momcima na naporu. Čestitam Zvezdi na zasluženoj pobedi. Da nismo primili neke lake golove moglo je da bude i drugačije.

Izveštaj: Vaterpolo savez Srbije

Lista svih pobednika Kupa Srbije u sekciji ISTORIJA

Polufinale

Novi Beograd – Partizan 14:9 (3:4, 2:2, 3:3, 6:0)

Bazen 25.maj MGM. Isključenja: Novi Beograd 15, Partizan 13.

Novi Beograd: S.Rašović 1, Mandić 2,Granados 3, Vučinić 1, D.Pijetlović, Drašović 4,Ćetković, Perković 1, Martinović 1, Skumpakis 1, V.Rašović, Fernadez, Šušiašvili. Trener: Gocić.
Partizan: Kostrov, Jakšić 1, Miloš 1, Mušikić,Gak, Gladović 1, Trtović 2, Dimitrijević, Božović, Smiljević 2, Giga 1, Paparić 1, Bulajić, Jauković. Trener:Korolija

Radnički – Crvena zvezda 10:11 (1:2, 4:5, 3:3, 2:1)

Bazen 25.maj MGM. Sudije: Anđelić i Virijević. Igrač više: Radnički 15 (4), Crvena zvezda 7 (2). Peterci: Radnički 2 (2), Crvena zvezda 1 (1).

Radnički: Dobožanov, Branković 2, Stanojević 1, Janković 1, Ćuk, Gavrilović, Ukropina 1, Poznanović, Pljevančić, Drašković, Lukić 4, Vrlić, Todorovski, Antić. Trener: Stevanović
Crvena zvezda: Mišović, Tankosić, Gajić Marković, Subotić 3, Danković, Banićević, Basara, Vukićevič 3, Seman 1, Milojević, Radović 3, Ivanović, Gravrilović. Trener; Filipović

Kup Srbije za seniorke 2022/23, finale

Vojvodina – Crvena zvezda 12:9 (3:2, 5:5, 4:1, 0:1)

Bazen „25.maj MGM“. Sudije: Prlić i Beljin. Igrač više Vojvodina 7 (5), Crvena zvezda 7 (3). Peterci: Vojvodina 1 (1), Crvena zvezda 3 (3).

Vojvodina: Travar, Švec 3, Avdić 1, Banjac, Pantović, Amliaeva 2, Spasojević, Popov, Savčenko 2, Damjanović, Hamzeva 4, Žagar, Andrić, Čorda. Trener: Drezgić.
Crvena zvezda: Lazić, Koreni, J.Lujić 1, Marinković, I.Lujić 2, Mamoglu 3, Todorovski 1, Radonjić, Mesaa, Ilić 1, Gašić 1, Zelić, Antanasijević, Damjanović. Trener: Ivković.

Vojvodina je treći put uzastopno pobednik Kupa Srbije. U finalu, zanimljivom za gledanje, u odličnoj atmosferi pobeđena je Crvena zvezda. Na taj način Novosađanke su nastavile dominaciju koja traje tri godine u našem ženskom vaterpolu.

Mladi sastav Beograđanki se dobro nosio sa favoritom do sredine treće četvrtine. Zahvaljujući golu odlične Mamoglu prednost Vojvodine je tada smanjena na 9:8. I kada se očekivala neizvesna borbam u narednih nekoliko minuta je sve rešeno. Savčenko i dva puta Švec su do kraja četvrtine pogodile za velikih 12:8 a ispred svog gola Nikolina Travar je branila sve.

Hamzaeva je dirigovala igrom Novosađanki koje su,bez mnogo ambicija trošile vreme u poslednjoj četvrtini. Zvezda je krenula u greške, u brze šuteve koje je lako hvatala Travar.I tako sve do poslednjih sekundi kada je Lujić iz peterca postavila konačan rezultat.

Medalje Crvenoj zvezdi je predao generalni sekretar Nemanja Marijan dok je medalje i pehar kapitenu Nikolini Travar predao predsednik VSS Viktor Jelenić.

Lista svih pobednika Kupa Srbije u konkurenciji seniorki u sekciji ISTORIJA