Partizanov jubilej: Šest decenija od prve titule prvaka Evrope

Naslovna fotografija: članovi šampionske generacije iz 1964. Perišić, Čukvas i Manić

Velikan svetskog vaterpola, Partizan, je pre 60 godina osvojio prvi Kup šampiona u vaterpolu i počeo niz velikih klupskih uspeha našeg vaterpola.

Tim povodom danas je  u Klubu sportista JSD Partizan održana je svečanost povodom šest decenija od prve titule šampiona Starog kontinenta crno-belih.

Prvo izdanje Kupa šampiona (koji je tada nosio ime Evropski kup) je u sezoni 1963/64, okupilo 14 nacionalnih prvaka. Šest klubova je kroz kvalifikacije došlo do finalnog turnira Crno-beli su bili domaćini završnog turnira, a mečevi su se igrali u, u to vreme, jedinom zatvorenom bazenu u Jugoslaviji, u Zagrebu.

Partizan je postao prvi šampion Evrope ostvarivši pet pobeda u pet mečeva na završnom turniru, a iza crno-belih ostali Dinamo iz Moskve (SSSR), Dinamo iz Magdeburga (DR Nemačka), Duizburg (SR Nemačka), Kanotijeri Napulj (Italija) i Legija Varšava (Poljska). Partizan je, uključujući i kvalifikacije, na putu do trona odigrao deset utakmica, pobedio u devet, a u jednoj remizirao.

Na današnjoj svečanosti VK Partizan je dodelio plakete trojici članova generacije koja se 1964. popela na evropski tron – Borisu Čukvasu (koji je bio i igrač i trener šampionskog sastava), Đorđu Perišiću i Nenadu Maniću. Plakete će kasnije biti uručene još dvojici igrača iz prve generacije koja je postala kontinentalni prvak, Dragoslavu Šiljku, koji godinama živi u SAD, i Ozrenu Bonačiću, koji je u Zagrebu. Među živima više nisu Muškatirović, Sandić, Janković, Tedeski, Živković, Čolović i Glidžić.

Uoči dodele priznanja, goste je pozdravio generalni sekretar JSD Partizan, Željko Tanasković, a potom se prisutnima obratio Jovan Lazarević, predsednik VK Partizan:

-Ovakvim jubilejom ne može da se pohvali ni jedan vaterpolo klub. Partizan je postavio putokaze i utabao put velikom broju timova iz regiona i kasnije reprezentacijama, o čemu govore uspesi koji su počeli da se nižu na međunarodnoj sceni – istakao je Lazarević.- Podjednako bitno, kao i trofeji, koje je osvajao su i poruka o sportu, uloga u društvu i načinu života koje je Partizan zastupao. Mnogi istaknuti vaterpolisti, koji su prošli Partizanovu školu su, osim vrhunskih sportskih karijera, uspešni i u drugim sferama poslovnog i društvenog života, a sve to na talasu koji je napravila generacija iz 1964. godine.

Poslednjih godina Partizan je u teškoj situaciji, a Lazarević se osvrnuo i na današnjicu crno-belih:

-Imajući u vidu uslove koje imamo, uspeh je da smo još uvek ovde, i dalje vođeni istom idejom i vizijom da se vratimo osnovama našeg sporta, onome čime se Partizan ponosio i ponosi se, a to je vaterpolo škola i rad sa mlađim kategorijama, koje i dalje postižu vredne rezulltate. Potrebno je vreme i da se napravi, popuarno zvani „reset“, da očekujemo neke nove klince koji će osvajati evropska odličja. Od rada ne bežimo, a to što radimo sa mladima radimo najbolje. Ali, ovaj sport teško može da deluje bez podrške države i grada, ali siguran sam u razumevanje koje će pokazati i država i grad, na čijem čelu je takođe vaterpolista, i nagraditi trud koji pokazuju mladi sportisti VK Partizan, kao i mi koji se za klub borimo van bazena, poručio je Lazarević.

Tanasković i Lazarević

Đorđe Perišić: Zlatne ere Partizana

U ime nagrađenih, zahvalio se Đorđe Perišić, jedini vaterpolista koji je šest puta osvajao titulu klupskog prvaka Evrope (od 1964. do 1976):

-Osvajanje trofeja u prvom Kupu šampiona je bio početak prve, ne i jedine zlatne ere Partizana. To je bio treći pehar koji smo osvojili te sezone, posle zimskog Prvenstva Jugoslavije i letnjeg državnog šampionata. Mi smo tada nagovestili da kao klub da će era vladavine Partizana biti duža nego što su mnogi mislili.

Perišić je još dodao:

-Druga zlatna epoha bio je period od 1973. do 1975. godine, kada su vaterpolisti Partizana od mogućih devet osvojili osam trofeja, a da ni u jednom od takmičenja koje su u tom periodu osvajali nisu izgubili utakmicu. Krajem godine će se navršiti pola veka od pete Partizanove titule prvaka Evrope, osvojene 1974. Verujem da će i društvo i klub na ovakav način obeležiti i 50-godišnjicu osvajanja petog Kupa šampiona, na kojoj će i igračima iz tadašnje generacije biti dodeljene zahvalnice, zaključio je Perišić.

Svečanost u Klubu sportista je bio skup skoro svih Partizanovih generacija. Obeležavanju jubileja je prisustvovao veliki broj vaterpolsta i trenera koji su doprinose uspesima kluba koji je sedam puta bio prvak Evrope, osvajao Kup kupova, LEN Trofej i Super kup Evrope, zatim predstavnici VS Srbije, VS Beograda i mnogi drugi.