Đukić: Vraćeno poverenje klubova

petardjukicVaterpolo savez Beograda je pre sedam meseci dobio novo rukovodstvo. O učinjenom u proteklom periodu i planovima za budućnost za sajt VSB govori predsednik Petar Đukić.

 -Kada je na poslednjoj Skupštini izabrano novo rukovodstvo kazao sam da su nam osnovni ciljevi da vratimo poverenje klubova u Savez, da ćemo raditi otvoreno, a što se takmičenja tiče da ćemo u prvi plan staviti mlađe selekcije, što je uostalom i po programima  glavna ciljna grupa VSB – podseća Đukić.

Predsednik VSB ističe da su zadati ciljevi i ispunjeni, pre svega u odnosu Savez – klubovi.

-Uspostavili smo ponovo transparentnu situaciju, klubovi imaju uvid u rad VSB, uostalom i sedam predstavnika klubova je u Upravnom odboru VSB. Sva sredstva koja Savez dobije, što od grada, što od sponzora, raspoređuju se na sastancima Upravnog odbora i po jasno utvrđenim kriterijumima. Svi članovi UO dobijaju izvode o poslovanju Saveza. Tako smo uspostavili zdrav način funkcionisanja i povratili poverenje klubova u rad VSB.

JASNI KRITERIJUMI

Raspodela sredstava po jasnim kriterijumima olakšava rad klubovima.

marjanovicdjukic-Postoje klubovi koji ranije, po četiri – pet godina, nisu dobili sredstva od Saveza. Sada, svako zna unapred na koja sredstva od VSB može da računa i u skladu s tim planira rad. Jasno se zna koja sredstva odlaze na organizaciju takmičenja, a u prvom planu je BEOVAL, koja na organizaciju seminara…  To je ono što smo obećali i zbog čega ja kao predsednik snosim najveću odgovornost za sve što je urađeno i kako  će    se u budućnosti raditi. Smatram da je uspostavljen zdrav sistem rada, model po kome i druge sportske organizacije treba da funkcionišu. Radimo samo u interesu klubova i beogradske vaterpolo organizacije.

VSB se ne oslanja samo na sredstva iz budžeta.

-Oformljen je klub sponzora, klub prijatelja Saveza, u kome su privatni preduzetnici spremni da pomognu radu VSB i razvoju vaterpola u Beogradu. Svojim sredstvima u finansiranju Saveza učestvuju Zoran Milak, Nikola Milisavljević, Bojan Ivanović. Za sada od sponzora dobijamo 380.000 dinara na godišnjem nivou. Prvi put VSB ima sponzorski pul, za koji je planirano i da se proširi.

NOVI TROFEJ BEOGRADA

VSB u ingerenicji ima tri takmičenja Beoval, školsko prvenstvo i Trofej Beograda.

-Beoval 2012-2013 je uspešno priveden kraju, a ove sezone to je bilo kvalifikaciono takmičenje za Prvenstvo Srbije. I ove godine održana su Prvenstva škola, za srednjoškolce na Banjici, za osnovce u bazenu Pinki, iako za ovo takmičenje još nismo dobili sredstva predviđena iz gradskog budžeta za školski sport. Troškovi su pokriveni iz kase VSB, a program i plan takmičenja smo na vreme predali.

Tradicionalno takmičenje Trofej Beograda, koje VSB organizuje sa Sekretarijatom za sport Beograda, treba da dobije novu dimenziju. Do sada je Trofej bio
klupsko takmičenje.

trofej-Predložio sam, a moju ideju su podržali generalni sekretar Milan Marjanović i Upravni odbor, da Trofej Beograda bude takmičenje gradskih reprezentacija. Još nemamo sliku kada ćemo ovaj plan realizovati, jer za Trofej Beograda treba da dobijemo sredstva. Ne želimo da obećavamo ništa što ne možemo da ispunimo. Zato, nijednu manifestaciju nećemo organizovati ako za to nemamo sredstava. Ne želimo da ponavljamo greške prethodnika, koje bi nas odvele u finansijsku dubiozu. U organizaciji ovakvog takmičenja, kao i u svim ostalim aktivnostima, bićemo maksimalno oprezni. Samo uz veliku disciplinu u radu možemo da sačuvamo Savez.

Ideja o novom Trofeju Beograda sa sobom povlači i pokretanje gradske reprezentacije.

-Formiranje reprezentacije Beograda za mlađe kategorije će doprineti i popularnosti vaterpola među decom. Svakako će i mladima veći motiv za bavljenje sportom biti i činjenica da imaju šansu da zaigraju za reprezentaciju i da na takmičenjima predstavljaju svoj grad. Reprezentacija je sigurno još jedan zamah za razvoj vaterpola u Beogradu.
 
 ČLANSTVO U VSS

Po izboru na mesto predsednika VSB Petar Đukić je najavio da će gradski savez tražiti prijem u članstvo Vaterpolo saveza Srbije, što proizilazi iz Statuta.

-Na Skupštini VS Srbije u martu Vaterpolo savez Beograda je primljen u članstvo i sada je konstitutivan član nacionalne vaterpolo organizacije – kaže  Đukić, dodajući da je realizovano planirano obnavljanje sajta VSB