Žreb za kvalifikacije Lige šampiona: Radnički u Budimpešti, novi format takmičenja

U Nionu je danas održan žreb za kvalifikacije za Ligu šampiona. Srbija će imati jednog predstavnika – KVK Radnički.

U kvalifikacijama će učestvovati 18 ekipa, a samo dve će proći u glavnu fazu Lige šampiona. Svi eliminisani klubovi imaju pravo da evropsku sezonu nastave u Kupu Evrope.

Osamnaest klubova podeljeno je u dve grupe, a svaka od grupa je podeljena u dve podgrupe.

Radnički će se takmičiti na turniru u Budimpešti.

Žreb je Radnički svrstao u podgrupu B1, sa domaćinom klubom OSC, ruskim SIntezom, španskom Terasom I francuskim Turkoanom. U podgrupi B2 su Vuljagmeni (Grčka), Breša (Italija), Oradea (Rumunija), Enka Istanbul (Turska).

Posle takmičenja po podgrupama po jednostrukom bod sistemu, osvajači prvih mesta u podgrupama će se sastati u finalu i pobednik turnira prolazi u Ligu šampiona. Međutim, i ostali timovi će razigravati za konačan plasman, kako bi se odredio njihov raspored u žrebu za Kup Evrope.

Grupe kvalifikacija za Ligu šampiona (11-15.novembar 2020)

Grupa A (Sirakuza, Italija)

A1: Otiđa SIrakuza (Italija), Barselona (Španija), Steaua Bukurešt (Rumunija), Jadran Split (Hrvatska), Primorac (Crna Gora)
A2: Solnok (Mađarska), Mladost Zagreb (Hrvatska), Pei d’Eks (Francuska), Jdriakos (Grčka)

Grupa B (Budimešta, Mađarska)

B1: OSC Budimpešta (Mađarska), Sintez Kazanj (Rusija), KVK Radnički Kragujevac (Srbija), Terasa (Španija), Turkoan (Francuska).
B2: Vuljagmeni (Grčka), Breša (Italija), Oradea (Rumunija), Enka Istanbul (Turska).

Novi format grupne faze LŠ

S obzirom na pandemiju korona virusa i njen uticaj na sportska takmičenja , LEN je odlučila da promeni format takmičenja grupne faze.

Deset kola grupne faze će biti podeljene u tri turnira na dve lokacije. Timovi iz iste grupe će se takmičiti na jednoj lokaciji. Na dva turnira će biti odigrana po tri, a na jednom četiri kola. Svi učesnici turnira će tokom trajanja turnira biti izolovani, kako bi se rizik od širenja korona virusa sveo na minimum.

Direktni učesnici Lige šampiona: Ferencvaroš (Mađarska), Olimpiajakos (Grčka), Pro Reko (Italija), Barseloneta (Španija), Jug AO Dubrovnik (Hrvatska), Marselj (Francuska), Jadran Herceg Novi (Crna Gora), Špandau 04 (Nemačka), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Vaspo 98 Hanover (Nemačka)

Po četiri najbolja tima iz svake grupe plasiraće se na Fajnal Ejt, koji će u Hanoveru biti održan od 3. do 5.juna. Hanover je, kao domaćin, siguran učesnik F8 turnira.