Izbor Olimpijskog komiteta Srbije: Vaterpolo reprezentacija i Filip FIlipović broj jedan

Olimpijski komitet Srbije izabrao najuspešnije sportiste, timove i trenera Srbije u 2021. godini

U konkurenciji muških timova, vaterpolo reprezentacija je četrnaesti put ponela titulu najuspešnijih u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Kapiten Srbije Filip Filipović je proglašen za najboljeg sportistu naše zemlje u godini na izmaku.

Božidar Maljković, predsednik OKS, i Filip Filipović Sve fotografije: Olimpijski komitet Srbije

Filipoviću je ovo drugo priznanje za najuspešnijeg sportistu u izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Prvo je dobio 2016, kada je Srbija stigla do olimpijskog zlata u Riju. Na večerašnjoj ceremoniji je kazao:

“Olimpijska priznanja najveća priznanja i za mene i za celu moju ekipu. Mislim da smo u Tokiju zaokružili fantastičnu priču. Ova generacija je sa mladim snagama uspela ono što je malo kome uspelo. Hvala bogu, trenerima i stručnom štabu koji su nas trpeli sve ove godine. Kada se godina ovako završi, nema šta da se doda.  Tokio je kruna karijere a za ostalo će se pobrinuti naši mlađi drugovi. Na najlepši načim smo rekli adio.”

U ime reprezentacije, prisutnima su se u ime ekipe obratili Nikola Jakšić i Dušan Mandić:

“Motivacija je sama po sebi tu. Išli smo po drugo zlato. Taj cilj je sam po sebi dovoljan. A za pripreme ne treba da otrkivam baš sve.”, prokomentarisao je Jakšić.

Dušan Mandić je istakao:

“Uspesi koje smo postigli ne bi bili ostvareni da ne funkcionišemo kao porodica. Mi smo i izvan bazena prijatelji pre svega i to je tako već dugi niz godina”.

Dušan Mandić

Priznanja Olimpijskog komiteta Srbije su nova potvrda da je 2021.godina bila fenomenalna za srpski vaterpolo. Podsetimo, pre desetak dana Filip FIlipović je proglašen za najboljeg vaterpolistu, a Dejan Savić za najboljeg muškog trenera sveta u izboru FINA. Dušanu Mandiću je pripalo prvo mesto u izboru za najboljeg vaterpolistu sveta u anketi portala “Total Vaterpolo”.

Olimpijski komitet Srbije je proglasio i najbolju sportistkinju, trenera, žensku ekipu, mladog sportistu.

Titulu najuspešnije sportistkinje ponela je Jovana Preković, olimpijska svetska i evropska prvakinja u karateu.

Za najuspešniji ženski tim proglašena je ženska odbojkaška reprezentacija,koja je ove godine osvojila bronzu na Olimpijskim igrama i srebro na Evropskom prvenstvu.

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu „Bobana Momčilović Veličković“ otišlo je u ruke atletičarke Adriane Vilagoš, svetske juniorske šampionke i svetske rekorderke u bacanju koplja, koja je nedavno proglašena za drugu najbolju mladu sportistkinju Evrope u izboru Evropskih olimpijskih komiteta.

Po treći put, najuspešniji trener Srbije je tekvondo trener Dragan Gale Jović, koji je  prestižno priznanje zaslužio osvajanjem dve medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju sa svojim sportistkinjama. Sa Milicom Mandić osvojio je zlatnu, a sa Tijanom Bogdanović bronzanu medalju.

Petu godinu, Olimpijski komitet Srbije dodeljuje trofej Olimpijsko srce “General Svetomir Đukić” namenjen ljudima koji ceo svoj život posvete sportu i u svom društveno – sportskom radu ostave trajne rezultate. Trofej za 2021. je dodeljen profesoru dr Draganu Gagi Radovanoviću zbog njegovog sveobuhvatnog višegodišnjeg angažovanja u sportu, kao i zbog načina delovanja i življenja u skladu sa olimpijskim načelima i idealima.

Laureati OKS