Evro scena: Novi Beograd opravdao ulogu favorita, podnošljiv poraz Zvezde

Naslovna fotografija: Loren Fatović (JST) i Đorđe Vučinić (NBG) Foto: VK Novi Beograd

Posle duge zimske pauze, danas su nastavljeni evropski klupski kupovi. U prolećnom delu sezone, Srbiju predstavljaju dva beogradska kluba – Novi Beograd i Crvena zvezda koji su danas ostvarili polovičan učinak.

Novi Beograd je pobedio splitski Jadran (15:11) u prvom kolu četvrtfinalne faze Lige šampiona, a Zvezda je izgubila od BVSC u Budimpešti u prvom meču osmine finala Kupa Evrope. Ipak, budimpeštanski klub neće imati veliku prednost pred revanš u Beogradu – 13:11.

Liga šampiona, četvrtfinalna faza, prvo kolo

Novi Beograd je odlično odigrao prvo poluvreme u duelu sa Jadranom i to mu je otvorilo put ka trijumfu od četiri gola razlike  15:11 (5:1, 3:1, 3:5, 4:4)

Jadran, koji u sastavu ima plejadu sjajnih golgetera i aktuelnih svetskih prvaka, je prvi pogodak postigao u prvom, a drugi tek u 16. minutu. Posle uvodnog gola Splićana, Novobeograđani su odgovorili sa pet do kraja prve četvrtine. U drugoj četvrtini su povećali prednost na 7:1. Jadran je do drugog kola stigao tek 26 sekundi pre poluvremena, ali ubrzo je Vlahopulos uzvratio fantastičnim pogotkom iz daljine za vođstvo od 8:2 pred veliki odmor.

Šampioni Srbije nisu nastavili u istom ritmu u drugom poluvremenu, ali nisu dozvolili Jadranu da im se približi. Beograđani su kontrolisali utakmicu, Jadran je uspeo da smanji zaostatak na četiri gola (4:8, 7:11), ali ne više od toga. Novi Beograd je u završnici treće deonice, pogocima Alvara Granadosa obnovio prednost od šest golova (11:5) i ušao u mirnu završnicu. U četvrtoj četvrtini je uspešan posao priveo kraju.

Novi Beograd je igrao u sastavu: Dobožanov (11 odbrana), Martinović 2, Skumpakis , Granados 6, Ćuk 1, Pijetlović, Drašović 1, Jakšić, Perković, Filipović 2, Vučinić 1, Vlahopulos 2, Glušac. Trener: Gocić.

Najefikasniji u gostujućem timu bio je Konstantin Harkov sa tri gola, dok su po dva postigli Fatović i Butić.

U sledećem kolu Novi Beograd će gostovati Marselju 19. marta.

Grupa A: Pro Reko – Marselj 15:8, Novi Beograd – Jadran Split 15:11
Grupa B: Barseloneta – Breša 12:8, Ferencvaroš – Olimpijakos 11:9.

Kup Evrope, osmina finala, prvi mečevi

BVSC je u tvrdoj utakmici u Budimpešti  pobedio Crvenu zvezdu 13:11 (3:2, 3:3, 3:2, 4:4)

Beograđani su uspeli da izjednače samo jednom (1:1). BVSC je diktirao tempo, ali Zvezda je sve vreme bila u igri. Iako su Mađari u trećem delu stekli četiri gola prednosti (9:5), Zvezda se vratila u meč. Početkom četvrte četvrtine, domaći su ponovo povećali razliku na četiri (11:7). Imali su šansu i da odu na “+5” iz peterca, ali je Vladimir Mišović upisao važnu odbranu. Zvezda je pristizala rivala i ne može da bude nezadovoljna konačnim ishodom jer i dalje ima šanse za plasman među osam najboljih u Kupu Evrope. Konačan rezultat – 11:13 je svojim petim golom postavio Gavril Subotić u poslednjem minutu. Revanš u Beogradu se igra 23. marta.

Sastav Zvezde: Mišović, Bursać, Marković 2, Subotić 5, Vasić 2, Gogov, Basara, Vukićević 1, Lukas 1, Milojević, Radović, Ivanović. Trener: Filipović.

Pobedu u gostima upisao je samo Vuljagmeni Vladimira Vujasinovića, koji je sa 17:13 savladao Barselonu.

Jug – Vašaš 12:11
BVSC – Crvena zvezda 13:11
Špandau 04 – Ortiđa 8:8
Sabadelj – Turkoan 18:11
Panionios – Steaua 12:11
Primorje – Dinamo Tbilisi 9:8
Savona – Jadran Herceg Novi 16:10
Barselona – Vuljagmeni 13:17