Prvenstvo Srbije (2009): “Pinki” i “Tašmajdan” domaćini preliminarne faze kvalifikacija

Deset ekipa prijavilo se za Kvalifikacije VS Beograda za Prvenstvo Srbije za 12-godišnjake (2009.godište i mlađi).

U prvoj fazi, koja je zakazana za drugi vikend maja (7 – 9. maj) ekipe će biti podeljene u dve grupe. Mečevi A grupe igraće se u zemunskom “Pinkiju”, dok će se klubovi iz B grupe takmičiti na Tašmajdanu.

Kvalifikacije VSB za Prvenstvo Srbije 2020/21 za 12-godišnjake

A grupa (KCS „PInki”)
Zemun
Beograd
Crvena zvezda
TENT
Stari grad

B grupa (SRC „Tašmajdan”)
Novi Beograd 11.april
Partizan
Singidunum
Košutnjak
Taš

Po prve dve ekipe iz svake plasiraće se u polufinale Prvenstva Srbije, a prethodno će igrati na finalnom turniru beogradskih kvalifikacija, kako bi se odredio konačan plasman na osnovu koga će ekipe biti prijavljene za polufinalne turnire.

Posebna pravila

TEREN: 20x16m
GOLOVI: 2,15×0,74m
LOPTA: Mini
BROJ IGRAČA: 17 (15 igrača i 2 golmana)

– trajanje četvrtine je 6 minuta, sve pauze između četvrtina su po 2 minuta.
– dozvoljeno je da se u ekipi nalaze i devojčice (mešovite muško-ženske ekipe).
– pravo je isključenog igrača, odnosno njegove zamene, da odmah uđe u igru čim isključeni igrač dođe do zone za ulazak isključenog igrača (nema vremenskog isključenja).
– svako dosuđeno kazneno bacanje se izvodi sa linije od 4 metra (četverac).

Član 12 pravilnika o takmičenju
Za kategoriju 12-godišnjaka se uvode i ova posebna pravila u odnosu na pravila Vaterpolo igre:

1) Odbrambeni igrač čim dođe u svoju polovinu igrališta, mora da igra presing (da bude uz jednog protivničkog igrača!). Ova presing igra važi samo u odbrambenoj polovini igrališta.
Ukoliko neki od igrača ekipe u napadu nije doplivao do protivničke polovine igrališta odbrambeni igrač nije u obavezi da igra presing na tom igraču sve dok ne upliva u protivničku polovinu.
Isto važi i za sve ostale igrače u odbrani. Čim poslednji igrač ekipe u napadu upliva u protivničku polovinu igrališta svi igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah krenu ka protivničkim igračima , bez zaustavljanja, sve dok ne dođu do njih i na taj način pređu u presing igru.

2) Odbrambeni igrač ima pravo povlačenja sa protivničkog igrača samo u dva slučaja: prvi je kada je kontra napad; a drugi je kada je igrač manje.

3) U slučaju kontra napada: čim kontra napad prođe (tj. čim se izjednači broj igrača u odbrani svi moraju preći u presin igru- igrač na igrača!), svako stajanje u vertikalnom položaju sa ili bez podignute ruke, biće sankcionisano isključenjem tog igrača.

4) U slučaju igrača više: čim se vrati u igru isključeni igrač, svi odbrambeni igrači moraju preći u presing igru – igrač na igrača. Svako stajanje u vertikalnom položaju sa ili bez podignute ruke, biće sankcionisano isključenjem tog igrača.

5) Posle dosuđenog faula u pozicionom napadu, odbrambeni igrač mora da se udalji na propisanu razdaljinu i odmah po izvođenju faula ili dodavanja lopte saigraču od strane protivničkog igrača, odbrambeni igrač mora odmah preći u presing.

6) U pozicionoj odbrani (kada ekipa u napadu formira pozicioni napad, tj. kada su svi prešli u protivničku polovinu igrališta i ekipa u odbrani počela da igra presing), prilikom uplivavanja igrača sa spoljnih pozicija DOZVOLJENO JE PREUZIMANJE IGRAČA. Posle završenog uplivavanja, tj. završene kretnje igrača u napadu koji je uplivavao, igrači ekipe u odbrani su dužni da odmah pređu u presing. Ukoliko to ne urade, sudija je dužan da isključi igrača ekipe u odbrani čiji je igrač izvršio uplivavanje.

7) Ukoliko u se desi da u polovini igrališta odbrambene ekipe bude više igrača odbrane u „zoni“, sudija je dužan da isključi igrača odbrane koji ne igra presing na igraču napada koji ima loptu u ruci!

8) Odbrambeni igrač dok traje poziciona odbrana mora sve vreme biti u presing igri na protivničkom igraču i ne sme odlaziti u kontra napad dok protivnička ekipa ne izgubi posed lopte!Ukoliko se to dogodi sudija je dužan da dosudi isključenje igraču koji je krenuo ranije u kontra napad pre promene poseda lopte. U momentu šuta šuta na gol od strane ekipe koja je u napadu odbrambenom igraču je dozvoljeno da krene u kontra napad.

9) U ovoj kategoriji nije dozvoljen šut na gol posle primljenog faula. Posle primljenog faula igrač može da doda loptu svom saigraču ili da izvede faul sam sebi i onda posle mahanja da šutira na gol ili da posle izvedenog faula upliva sa loptom ka golu.

10) U ovoj kategoriji golmanu nije dozvoljeno da prelazi polovinu igrališta dok je njegova ekipa u napadu

Za sve ove gore navedene situacije u igri sudija je dužan da dosudi isključenje na 20sek. odbrambenom igraču koji ne igra presing!

Sva dodatna tumačenja Člana 12. daje Stručni savet VSS.

PROPOZICIJE TAKMIČENJA (word dokument): Propozicije Kvalifikacija VSB za Prvenstvo Srbije za mlađe  kategorije 2020-2021

Naslovna fotografija: Vaterpolo klub Taš/Facebook