Reprezentacija Srbije posle preokreta pobedila SAD i obezbedila plasman na OI u Parizu

Naslovna fotografija: Srbija u Dohi (Foto: VS Srbije/Marcel ter Bals/MTB-Photo

Reprezentacija Srbije je izborila plasman na Olimpijske igre u Parizu i time ispunila osnovni cilj na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Srpski vaterpolisti su u poslednjem kolu C grupe SP pobedili odličnu selekciju SAD 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4)  i sa maksimalnim učinkom sačuvali prvo mesto i kvalifikovali se u četvrtfinale turnira.

Kompletna lista četvrtfinalista će biti poznata u nedelju, ali sigurno je da će se među osam najboljih naći najmanje četiri reprezentacije koje su pre Dohe obezbedili olimpijske vize (Španija, Grčka, Mađarska i pobednik meča Francuska – Australija), a u Dohi se dele četiri vize za Pariz. Samim tim, plasman među osam najboljih ujedno obezbeđuje i učešće na OI.

Naredni rival Srbije će po svemu sudeći biti Hrvatska, jer naš tim će se u utorak igrati protiv boljeg iz duela Hrvatska – Španija

Srbiji je put ka trijumfu protiv SAD otvorila serija od 6:0 u trećoj četvrtini. Naš tim je maksimalno iskoristio to što su Amerikanci od polovine treće do uvodnih sekundi četvrte deonice imali igrača manje, jer je zbog brutalitija isključen kapiten SAD Ben Halok i u tom intervalu postigli četiri gola,

Srbija je dobro počela, dva puta vodila (1:0, 2:1), ali rival, koga sa klupe vodi Dejan Udovičić, je u završnici prve četvrtine sa dva pogotka u razmaku od svega 30 sekundi (igrač više i kontrapanad) preuzeli vođstvo – 3:2, koje su sačuvali do prvog odmora.

Mandić je u 11.minutu izjednačio, ali ubrzo su Amerikanci ponovili nešto slično kao i u prvoj četvrtini. Vudhed je pogodio za 4:3 sa igračem više, potom je naš tim propustio šansu sa brojčanom prednošću, a tim SAD je iz kontrapanada otišao na 5:3. Strelac je bio Rajder Dod). Isti igrač je sa igračem više povisio na 6:3. Srbija je pogađala u dva uzastopna napada (Jakšić i Ubović) prošla na 5:6. Međutim, Hanes Daube je u poslednjem napadu SAD u prvom poluvremenu duplirao prednost SAD 7:5.

Početkom treće deonice Irving je vratio Americi prednost od tri gola – 8:5, ali nije uneo nervozu u igru našeg tima, koji je uspeo da se vrati i pogocima Vučinića sa igračem više i Ubovića posle sjajne asistencije Jakšića smanji na 7:8.

Amerikanci su izgubili loptu u svom sledećem napadu. Na 3 minuta i 56 sekundi pre kraja treće četvrtine, kapiten SAD Ben Halok je na 2 metra od gola svog tima faulirao Nikolu Jakšića. Sudije su VAR tehnologijom proverili šta se dešavalo i utvrdili da je Halok ispod vode napravio brutaliti faul – udario je Jakšića, pritom mu strgao kapicu. Halok je dobio crveni karton, Srbija peterac,a SAD je u naredna četiri minuta imao igrača manje.

Nikola Jakšić i Dilan Vudhed Foto: VSS/Marcel ter Bals/MTB-Photo

Mandić je iz peterca izjednačio, a Srbija je do kraja četvrtine postigla tri gola u nizu (Jakšić, Mandić, Drašvić) i povela sa 11:8. Imali su Amerikanci u tom intervalu igrača više zbog dvostrukog isključenja srpskih igrača (5 na 4), ali Srbija se odbranila.

U poslednjoj četvrtini, kada su snage bile izjednačene, SAD su smanjile na 9:11, ali naš tim je nastavio da diktira tempo. Srbija je brzo uzvratila sa dva gola (Strahinja Rašović iz pozicione igre i

Jakšić sa igračem više) – za prvu prednost od četiri gola razlike (13:9). Obert je tri minuta pre kraja pogodio za 10:13. Međutim, sve je bilo rešeno dva minuta pre kraja, kada je Vučinić šutem iz daljine na isteku napada Srbije iznenadio golmana SAD Holanda za prednost od četiri gola razlike (14:10). Potom se Srbija odbranila sa dva igrača manje, ali posle toga primila gol iz pozicionog napada. U završnici su Amerikanci iskoristili par grešaka našeg tima, ali samo da 37 sekundi pre kraja ublaže poraz.

Srbija – SAD 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4)

Srbija: Filipović (9 odbrana), Mandić 3, S.Rašović 1, Ranđelović, P.Jakšić, Vučinić 3, Drašović 1, N.Jakšić 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, V.Rašović, Mitrović. Selektor: Stevanović.

SAD: Veineberg, Huper 1, Obert 1, Daube 4, Kupido, Halok, D.Vudhed 2, Bouen, Č.Dod, R.Dod 2, Irving 2, Holand, K.Vudhed. Selektor: Udovičić.

Igrač više: Srbija 6 (13), SAD 7 (15).

U prvom meču trećeg kola C grupe Crna Gora je pobedila Japan 13:11, a zahvaljujući porazu SAD od Srbije plasirala se na drugo mesto. U osmini finala Crnogorci će igrati protiv Rumunije, a SAD protiv Italije.

Rezultati trećeg kola

Grupa A: Australija – Španija 9:15, Južna Afrika – Hrvatska 6:29.

Plasman: 1. Španija 9, 2. Hrvatska 6, 3. Australija 3, 4. Južna Afrika 0.

Grupa B: Grčka – Francuska 13:12, Brazil – Kina 8:10.

Plasman: 1. Grčka 9, 2. Francuska 6, 3. Kina 3, 4. Brazil 0.

C grupa: Crna Gora – Japan 13:11, Srbija – SAD 14:12.

Plasman: 1. Srbija 9, 2. Crna Gora 5, 3. SAD 4, 5. Japan 0

Grupa D: Rumunija – Italija 10:16, Kazahstan – Mađarska 1:28.

Plasman: 1. Mađarska 8, 2. Italija 7, 3. Rumunija 3, 4. Kazahstan 0.

Nokaut runda

Osmina finala (11. februar): Hrvatska – Kina (10:00), Australija – Francuska (14:00), Crna Gora – Rumunija (15:30), SAD – Italija (17:00)

Četvrtfinale (13. februar): Španija – Crna Gora/Rumunija (14:00), Grčka – SAD/Italija (15:30), Srbija – Hrvatska/Kina (17:00), Mađarska – Australija/Francuska (18:30)