Srbija pobedila Mađarsku u utešnom polufinalu SP u Dohi

Naslovna fotografija: Sava Ranđelović (Foto: VSS/Marsel ter Bals)

Reprezentacija Srbije je uspela da se oporavi od poraza od Hrvatske u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.

Srbije je danas u polufinalu za plasman od 5. do 8. mesta, posle velike borbe savladala, još uvek,aktuelnog šampiona planete Mađarsku 11:10 (5:2,2:5, 2:1, 2:2).

Rival našeg tima u duelu za petu poziciju biće Grčka (subota, 14 časova).

Srbiju je ovaj put, za razliku od četvrtfinala protiv Hrvatske imaja sjajnu odbranu sa igračem manje. Primila je samo tri gola, a Mađari su imali 12 prilika sa brojčanom prednošću.

Naša selekcija je u meč ušla bez Dušana Mandića, koji je isključen bez prava zamene u četvrtfinalu protiv Hrvatske. Umesto Mandića, u timu je bio debitant Luka Gladović. Selektor Stevanović je napravio još jednu promenu u odnosu na prethodnih nekoliko mečeva. Na poziciji centra umesto Ubovića bio je Lazić.

Srbija je u prvoj četvrtini najbolja bila u onim elementima igre koji su bili najlošiji  u meču protiv Hrvatske. Mađari su imali četiri igrača više u prvih osam minuta, a iskoristili samo jednog. Odbrana je bila na visini zadatka, a Radoslav Filipović je već u prvoj četvrtini skupio sedam odbrana. Srbija je izborila dva peterca i realizovala oba.

Mađari su poveli sa 1:0, ali Srbija je brzo preokrenula (2:1), pogocima Lazića (glavom) i Vučinića. Varga je izjednačio sa igračem više u trećem minutu, ali do kraja četvrtine, Srbija je sa jednim pogotkom iz igrača više i dva iz peterca povela sa 5:2.

Srbia nije zadržala zamah posle prvog odmora. Mađarski selektor Žolt Varga je zamenio golmana (mladi Banjai je ušao u bazen umesto Vogela). Naš rival je pojačao agresivnost u odbrani i preuzeo kontrolu, postigvši tri gola u nizu u prvih pet minuta drugog dela. Međutim odmah posle izjednačujućeg pogotka Deneša Varge, Petar Jakšić je postigao svoj prvi pogodak na šampionatima sveta.Imala je Srbija i 7:6, ali Mađarska je oba puta izjednačila.

„Delfini“ su u trećoj deonici uspeli da se vrate u ritam iz prve deonice. Odbranili su se u četiri napada sa igračem manje. Žurili su u napadu, ali ipak su uspeli da vrate vođstvo. Ranđelović je iz brze akcije (kojoj je prethodila VAR analiza odbrane Radoslava Filipovića) pogodio za 8:7. U 23.minutu, Vico je iskotistio igrača više za 9:7.

Ipak, Mađari su prepolovili zaostatak pred poslednju deonicu, a Varga je ispred gola vratio Vogela.

Međutim, naš tim nije dozvolio šampionima iz 2023. da izjednači. U prvom napadu u poslednjoj četvrtini, Drašović je iskoristio igrača više kojeg je Srbija izborila u završnici trećeg dela. Četiri minuta i 45 sekundi pre kraja, Lukić je iz daljine pogodio za 11:8. Potom je usledio novi pad u igri Srbije, ali naš tim je igrao dovoljno dobro da sačuva pobedu. Obe ekipe su propustile nekoliko dobrih šansi, ali dva i po minuta pred poslednji zvuk sirene, Vince Vigvari je smanjio na 10:11. Mađari su imali poslednji naapd u meču. 14 sekundi pre kraja, posle tajm auta, golman Vogel se pridruđžio saigračima u napadu. On je pokušao da izjednači sa centarske pozicije, ali Filipović je upisao svoju 12. odbranu i Srbija je prošla u meč za peto mesto.

Srbija – Madjarska 11:10 (5:2,2:5, 2:1, 2:2)

Srbija: Filipović (12 odbrana), S.Rašović 3, Ranđelović 1, P.Jakšić 1, Vučinić 1, Drašović 2, N.Jakšić, Vico 1, Lukić 1, V.Rašović, Mitrović, Lazić 1, Gladović. Selektor: Stevanović.

Mađarska: Vogel, Anđal, Manjnerc, Vamoš,Nađ 1, Zalanki 3, Fekete, Nemet 1, Varga 2, Janšik 1, Kovač 1, Banjai, Vigvari. Selektor: Varga.

Igrač više: Srbija 4/7, Mađarska 3/12. Peterci: Srbija 2/2, Mađarska 1/1.

U drugom polufinalu za plasman od 5. do 8. mesta Grčka je posle peteraca savladala Crnu Goru 14:13 (10:10)