Srbija se šestim mestom oprostila od Svetskog prvenstva

Naslovna fotografija: VS Srbije/Marcel ter Bals/MTB-Photo

Reprezentacija Srbije je učešće na Svetskom prvenstvu u Dohi. U meču za peto mesto, Grčka je pobedila Srbiju 15:11 (5:2, 3:3, 2:4, 5:2).

Izuzimajući početno vođstvo našeg tima od 1:0, Grčka je konstantno imala vođstvo, Srbija je pokušavala da se vrati, uspevala da stabilizuje odbranu i da se približi na gol zaostatka (9:10), ali ne i da izjednači.

Dobro je počelo za Srbiju. Petar Jakšić je svojim prvim pogotkom na turniru u Dohi doneo Srbiji vođstvo od 1:0. Grci su izvratili sa dva pogotka, Srbija je izjednačila, ali do kraja prve deonice rivali su napravili seriju od 3:0. Genidunijas je pogodio iz kontre, a potom je dva pogotka postigao sjajni centar Konstantinos Kakaris i Grčka je na prvom odmoru vodila 5:2.

Već u prvom napadu u drugoj deonici Grčka je stigla do četiri gola prednosti pogotkom Gilasa (6:2), a nešto kasnije i sa 7:3 i sa 8:4. Posle osam primljenih golova u prvih 12 minuta, Srbia je konsolidovala odbranu, ali u napadu je i dalje nije bilo neophodne smirenosti, žurili su srpski igrači, sve do 15.minuta, kada je Mandić pogodio za 5:8.

Grci su do sredine treće deonice obnovila četiri gola prednosti, pogocima sa distance – 9:5 i 10:6. Međutim, Srbija je kao i u prethodnoj deonici uspela da sredi igru u odbrani, ali i da popravi napad, pa je  serijom od 3:0 završila četvrtinu. U poslednja dva minuta postigla je tri uzastopna gola. Pogađali su Drašović, Vučinić i Mandić, koji je sekund pre kraja četvrtine iskoristio igrača više i Srbija je prišla na 9:10.

Međutim početak četvrte deonice je pripalo Grcima. Vlahopulos je iskoristio gršku našeg tima u napadu i iz kontranapada pogodio sa 11:9. Na pet minuta pre kraja Giuvecis je povisio na 12:9. Odmah je usledio sjajan pogodak Drašovića za 10:12 i vratio nadu. Borio se srpski tim, ali dva minuta pre kraja, Grci su otišli na 14:10 i obezbedili trijumf.

Grčka – Srbija 15:11 (5:2, 3:3, 2:4, 5:2)

Grčka: Zerdevas (13 odbrana), Genidunijas 1, Giuvecis 3, Papanastasiju 1 Gilas 1, Argiropulos, Alafrakis, Kakaris 3, Nikolaidis, Vlahopulos 2, Zorzatos, Kalogeropulos, Papanikolau. Selektor: Vlahos.

Srbija: Filipović (10 odbrana), Mandić 2, S.Rašović 1, Ranđelović 1, P.Jakšić 1, Vučinić 1, Drašović 3, N.Jakšić, Ubović 2, Lukić, V.Rašović, Mitrović, Lazić. Selektor: Stevanović.

Igrač više: Srbija 10 (3), Grčka 4 (2). Peterci: Grčka 1 (1).