U Dohi održan žreb za Olimpijske igre

Naslovna fotografija: VS Srbije/Marcel ter Bals/MTB-Photo

Svetsko prvenstvo u Dohi je završeno danas pobedom Hrvatske nad Italijom u finalu (15:13).

Dva sata po završetku finala, na istom bazenu je organizovan žreb vaterpolo turnir na Olimpijskim igrama u Parizu (27. jul – 11. avgust) održan je večeras, posle finala Svetskog prvenstva za muškarce u Dohi, u kome je Hrvatska posle peteraca pobedila Italiju.

Srbija, šampion iz Tokija 2021, je žrebana u Grupu B, zajedno sa  prvakom Evrope Španijom, domaćinom Francuskom, prošlogodišnjim svetskim prvakom Mađarskom, Australijom i Japanom.

Na prvenstvu će učestvovati devet evropskih reprezentacija i samo tri neevropske. U poslednji čas je otkazala Južna Afrika, koja je trebalo da bude predstavnik “Crnog kontinenta”. Južnoafrikance je zamenila Rumunija, najbolja nekvalifikovana reprezentacija na SP. Rumuni su u Dohi osvojili deseto mesto. Po sistemu kvalifikacija na SP su bile dostupne četiri ulaznice za OI, koje su izborili Srbija, Hrvatska, Italija i Crna Gora, a Rumunija je popunila upražnjeno mesto.

Još uvek nije potvrđen raspored takmičenjima, ali ukoliko ne bude promena, prema zvaničnim pravilncima o takmičenju, Srbija će igrati sa rivalima ovim redom: 28. juli Japan, 30. juli Australija 1. avgust: Španija, 3. avgust: Francuska, 5. avgust: Mađarska.

Olimpijski turnir za muškarce

GRUPA A
Hrvatska
Italija
Rumunija
Grčka
SAD
Crna Gora

GRUPA B
Australija
Srbija
Francuska
Mađarska
Japan
Španija