Žreb za SP za mlađe juniore: Srbija u Grupi A Divizije 1 u Buenos Ajresu

Naslovna fotografija: VS Srbije/Slobodan Sandić

Svetska federacija vodenih sportova je objavila sastave grupa za dva šampionata planete koja će biti održana ovog leta – za SP za 18 godišnjake u julu u Buenos Ajresu i za SP za 16-godišnjake u Manisi (kraj juna i početak jula).

Svetsko prvenstvo za 18-godišnjake (Buenos Ajres, 2 – 8. juli)

Reprezentacija Srbije je žrebom svrstana u Grupu A Divizije 1 Svetskog prvenstva za 18-godišnjake u julu. Rivali će joj biti timovi  SAD, Crne Gore i Mađarske.

Najboljih osam selekcija sa prethodnog šampionatta planete za 18-godišnjake (održanog u Beogradu 2022) će u prvoj fazi turnira u Buenos Ajresu biti u Diviziji 1 (Grupe A i B) a ostali u Diviziji 2.

Pobednici i drugoplasirani iz grupa A i B prolaze u četvrtfinale, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati sa najbolje četiri ekipe iz Divizije 2.

Srbija je na SP u Beogradu pre dve godine osvojila srebro, iza Mađarske, a ispred Španije. Jedina neevropska reprezentacija u Diviziji 1, selekcija SAD, je na  šampionatu održanom 2022. u Beogradu osvojila deveto mesto, ali Amerikanci su u prvoj diviziji, jer četvrtoplasirana selekcija sa SP 2022, Holandija, ne učestvuje na SP u Argentini.

Divizija 1

Grupa A: SAD, Srbija, Crna Gora, Mađarska

Grupa B: Grčka, Italija, Španija, Hrvatska

Prvoplasirani i drugoplasirani idu u direktno u četvrtfinale, trećeplasirani i četvrtoplasirani u osminu finala.

Divizija 2

Grupa C: Kina, Kanada, Iran

Grupa D: Brazil, Argentina, Urugvaj

Grupa E: Japan, Novi Zeland, Kolumbija

Grupa F: Australija, Južna Afrika, Kazahstan

Pobednici grupa će igrati u osmini finala, ali prethodno će razigravati u baražu, po formatu 1E – 1F, 1D – 1C.

Parovi osmine finala- OF1: 3B – poraženi iz meča 1E-1F; OF2: 3A – poraženi iz meča 1D-1C, OF3: 4A – pobednik meča 1D-AC, OF 4: 4B – pobednik meča 1E – 1F

Parovi četvrtfinala: 1A – pobednik OF4, 2A – pobednik OF1, 1B – pobednik OF3, 2B – pobednik  OF2.

Generacija srpskih vaterpolista koja će igrati u Buenos Ajresu (rođeni 2006. i mlađi) je na prethodna dva velika takmičenja osvojila srebro (Evropsko prvenstvo za 17-godišnjake u Manisi 2023. godine) i bronzu (Svetsko prvenstvo za 16-godišnjake u Volosu 2022). U Manisi je zlato osvojila Grčka, a u Volosu je najbolja bila Grčka.

Svetsko prvenstvo za 16-godišnjakinje (Manisa, 28. jun – 4. juli)

Nekoliko dana pre žreba za SP u Buenos Ajresu održan je žreb za Drugo svetsko prvenstvo za igračice do 16 godina biće održano u turskoj Manisi (28. jun – 4. juli)

Srbija, jedan od debitanata na šampionatu, je žrebana u Grupi E sa SAD i Novim Zelandom. Na šampionatima planete za kadetkinje selekcije nisu podeljene u dve divizije. Prve dve ekipe iz svake grupe prve faze prolaze u osminu finala.

Zlato na Prvom šampionatu sveta za kadetkinje, osvojila je Mađarska

Grupa A: Tajland, Holandija, Izrael

Grupa B: Zimbabve, Grčka, Kanada

Grupa C: Nemačka, Francuska, Hrvatska

Grupa D: Kazahstan, Mađarska, Južna Afrika

Grupa E: SAD, Srbija, Novi Zeland

Grupa F: Meksiko, Turska, Australija

Grupa G: Ukrajina, Malta, Španija

Grupa H: Kina. Italija, Češka

Parovi osmine finala: A1 – D2, A2 – D1 B2 – C1, B1 – C2, E1 – H2, F2 – G1, E1 – G2, E2 – H1.

Vaterpolisti Srbije će na SP za 18-godišnjake na Malti biti u grupi sa Kinom, Peruom i Kolumbijom. Žreb za ovo takmičenje je objavljen pre dva i po meseca