Određeni novi datumi Olimpijskih igara u Tokiju

Olimpijske igre u Tokiju  biće održane od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet.

MOK i organizatori Igara su prošle nedelje odložili 32.Olimpijske igre zbog pandemije koronavirusa, a danas je održan novi sastanak (telefonska konferencija), na kome su određeni novi datumi. Paraolimpijske igre biće održane od 24. avgusta do 5. septembra sledeće godine.

Igre su odložene tačno za godinu dana od planiranih datuma (Olimpijske igre 24. jul- 9. avgust 2020. i Paraolimpijske igre 25.avgust – 6. septembar 2020).

Ova odluka donesena je na osnovu glavnih razmatranja i u skladu sa principima koje je Izvršni odbor MOK-a utvrdio 17. marta 2020. godine. Lideri vodećih organizacija na današnjem sastanku podržali su sve Međunarodne letnje olimpijske federacije i sve Nacionalne olimpijske komitete da zaštite zdravlje sportista i svih koji su uključeni u organizaciju Igara, kao i da podrže suzbijanje koronavirusa i da osiguraju interese sportista i olimpijskog pokreta.

MOK je, još jednom, naglasio da sve do sada podeljene kvote i norme za Olimpijske igre 2020, ostaju nepromenjene i u vlasništvu sportista i nacionalnih komiteta koji su ih osvojili. Vaterpolo reprezentacija Srbije je vizu za Tokio izborila prošle godine, osvajanjem zlatne medalje na finalnom turniru Svetske lige u Beogradu.

“Novi datumi daće svim zdravstvenim organizacijama i svima koji su uključeni u organizaciju Igara maksimalno vremena da se bave promenljivom situacijom i promenama koje izaziva pandemija koronavirusa. Novi datumi, tačno godinu dana pre prvobitno planiranih za 2020. godinu takođe imaju dodatnu korist da se izmene sportskog kalendara izazvani odlaganjem Igara svedu na minimum u interesu sportista. Pored toga, pružiće dovoljno vremena za završetak procesa kvalifikacija.”, saopštio je MOK.

Predsednik Organizacionog odbora Tokio 2020, Mori Ioširo rekao je:

-Predložio sam da se Igre organizuju između jula i avgusta 2021. godine i zaista cenim što je predsednik Bah, raspravljajući o ovom predlogu sa mnogim međunarodnim sportskim savezima i drugim srodnim organizacijama, ljubazno  prihvatio moj predlog. Potrebno je određeno vreme za izbor i kvalifikaciju sportista kao i za njihov trening i pripreme. Što se transporta tiče, organizacije volontera i obezbeđivanja karata za sve one iz Japana i inostranstva, kao i stabilizacije čitave situacije oko koronavirusa, mislimo da bi bilo bolje igre odložiti za godinu dana. Bez obzira na odlaganje Olimpijskih igara prvi put u istoriji, uveren sam da će ova odluka biti dobra kada je u pitanju nastavak priprema za Olimpijske igre. Želeo bih da zahvalim svima koji su uključeni u organizaciju uključujući grad domaćina Tokio i Vladu Japana na napornom radu u ovom kratkom periodu. Organizacioni odbor Tokio 2020 će i dalje posvećeno raditi da se Olimpijske igre uspešno održe iduće godine“

Tomas Bah, predsednik MOK, je posle današnjeg sastanka, kazao:

-Zahvaljujem se međunarodnim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci, kao i kontinentalnim asocijacijama i nacionalnim olimpijskim komitetima za veliku saradnju i podršku u konsultacijama u proteklih nekoliko dana. Zahvaljujem se i Sportskoj komisiji MOK, s kojom smo u stalnom kontaktu. Uveren sam da, zajedno sa Organizacionim komitetom Igara i gradskim vlastima Japana i svih ostalih aktera, možemo savladati ovaj do sada neviđen izazov. Čovečanstvo se nalazi u tamnom tunelu. Olimpijske igre Tokio 2020 mogu da budu svetlo na kraju tunela.

Foto 1: Tokyo 2020/Facebook
Foto 2: Olympic.org/Facebook