Srbija dobila dva rivala Svetskom prvenstvu u Dohi, čeka se protivnik iz Evrope

U Dohi je danas održan žreb za Svetsko prvenstvo koje će biti održano u februaru održati u prestonici Katara.

Reprezentacija Srbije će u prvoj fazi takmičenja igrati u grupi sa selekcijom SAD, Japana i još jednog evropskog tima.

Još uvek nisu poznati svi učesnici šampionata, s obzirom da se još uvek ne zna koji timovi će predstavljati Evropu. Šampionat Starog kontinenta je trebalo da bude održan u Netanji početkom januara. Evropska federacija je objavila da prvenstvo u Netanji neće biti održano u januaru, naravno, zbog rata u Izraelu. Međutim, još uvek nema informacija da li će prvenstvo ili kvalifikacije biti održane u nekom drugom gradu ili će evropski učesnici biti određeni na neki drugi način.

Reprezentacija Srbije se za Dohu kvalifikovala kao polufinalista SP u Fukuoki ove godine.  Bila je u prvom „šeširu“ žreba, zajedno sa ostalim polufinalistima ovogodišnjeg šampionata planete (Mađarska, Grčka, Španija).

Naš nacionalni tim neće imati lake zadatke. Najbolja neevropska selekcija SAD, predvođena Dejanom Udovičićem, koja je protekle sedmice sa lakoćom osvojila zlato na Panameričkim igrama, je protivnik za respekt. Japan, šampion Azije, je mnogo puta zadavao muke favoritima. Predstavnik Evrope u Grupi C će biti reprezentacija koja na SP stigne kao drugoplasirani tim sa Starog kontinenta, a to bi mogla da bude Crna Gora ili Hrvatska. To su jedine dve evropske selekcije koje pripadaju krugu favorita, a još uvek se nisu kvalifikovale za predstojeće SP.

Ove godine, Srbija se u zvaničnim utakmicama sastajala i sa SAD i sa Japanom. Amerikanci su na domaćem terenu savladali Srbiju 10:9 u četvrtfinalu Svetskog kupa. Naš tim je pobedio Japan 16:10 u plej-ofu Svetskog prvenstva u Fukuoki.

GRUPA A: Španija, Evropa 1, Australija, Južna Afrika

GRUPA B: Grčka, Francuska, Brazil, Kina

GRUPA C: Srbija, SAD, Evropa 2, Japan

GRUPA D: Mađarska, Italija, Evropa 3, Kazahstan

Prvi rival Srbije biće tim iz Evrope 5. februara, u drugom kolu (7. februar) sastaće se sa SAD, a u trećem, 9. februara, sa Japanom.

Put od plej-ofa do finala

Prvoplasirani tim Grupe C će se u četvrtfinalu sastati sa drugoplasiranim timom iz A grupe ili trećeplasiranim iz B grupe.

Drugoplasirani i trećeplasirani će se u plej-ofu ukrštati sa timovima iz Grupe D.

Plej-of (11.februar) – Meč 1: 2A – 3B, Meč 2: 3A – 2B, Meč 3: 2C – 3D, Meč 4: 3C – 2D

Četvrtfinale (13. februar) – ČF1: 1A – pobednik meča 3, ČF2: 1B – pobednik meča 4, ČF3: 1C – pobednik meča 1, ČF4: 1D – pobednik meča 2

Polufinale (15. februar): pobednici ČF1 – ČF2, pobednici ČF3 – ČF4.

Finalni dan (17. februar): Mečevi za medalje i konačan plasman

Kvalifikacije za Olimpijske igre

Svetsko prvenstvo je i poslednje kvalifikaciono takmičenje za  Olimpijske igre u Parizu.

Najbolje četiri selekcije sa muškog turnira će se plasirati na Olimpijske igre.

Ukoliko ne bude evropskih kvalifikacija (ili prvenstva) najbolji Evropski nekvalifikovani tim sa SP će se plasirati na OI. To znači da će se evropske selekcije u Dohi se boriti za pet olimpijskih viza.

Do sada su se kvalifikovali domaćin Francuska, Mađarska, Grčka, Japan, Australija, Južna Afrika i SAD.

Naslovna fotografija: Krsto Vulović/Vaterpolo savez Crne Gore

Grupe turnira dama

Ženska reprezentacija Srbije se još uvek nije kvalifikovala za SP. Ukoliko Evropsko prvenstvo (ili kvalifikacije) budu održani pred šampionat u Dohi, Srpkinje će imati šanse da se nađu u Dohi, ali put do šampionata planete će biti jako težak.

Grupa A: Brazil, SAD, Kazahstan, Holandija.

Group B: Španija, Evropa 1, Kina, Evropa 2.

Grupa C: Singapur, Mađarska, Australija, Novi Zeland.

Grupa D: Italija, Južna Afrika, Evropa 3, Kanada.