Povratak Srbije u evropskih Top 8, savladana Francuska u osmini finala

Reprezentacija Srbije se posle četiri godine vratila  među osam najboljih reprezentacija Evrope. „Delfini“ su u osmini finala Evropskog prvenstva u Hrvatskoj pobedili Francusku 14:10 (2:3, 4:3, 3:1, 5:3). U petak u četvrtfinalu, naš tim će se sastati sa Mađarskom

Kao što se i očekivalo, današnji duel, koji je Srbiji bio prvi pravi ispit na Evropskom prvenstvu posle utakmica u Diviziji 2, je bio „tvrd meč“, sa mnogo isključenja. Srbija je većim delom susreta u Zagrebu bila u vođstvu, ali tek u zavrnšnici treće i početkom četvrte deonice slomila otpor „trikolora“ i revanširala im se za poraz u istoj fazi takmičenja na EP u Splitu 2022.

Srbija je dobro počela današnju utakmicu. Mandić je postigao prvi gol u meču, iskoristivši peterac, a Nemanja Vico je duplirao prednost našeg time sa igračem više. Imao je srpski tim i vođstvo od 3:1, a onda je Francuska napravila seriju od 3:0 stigla do prvog vođstva – 4:3. Naša selekcija je u tim trenucima počela da žuri u napadu, što je Francuska iskoristila.  Kruzija je u 10. minutu Francuzima doeno vođstvo od 4:3. Odmah je izjednačio Dušan Mandić, lepim lobom. Bio je to i jedini gol iz pozicione ige 6 na 6 u prvom poluvremenu. Ostalih 11 postignuti su ili sa igračem više ili iz peterca.

Jakšić je Srbiji doneo prednost od 5:4, ali Francuzi su uzvratili sa dva pogotka. Ipak, na poluvremenu su ekipe bile izjednačene, jer je samo sekund pre kraja druge četvrtine Dušan Mandić pogodio sa igračem više za 6:6.

Srbija je početkom treće deonice otišla na +2, golovima Drašovića i Ubovića sa igračem više (8:6). Bue je smanjio na 7:8. Međutim, kako je meč odmicao, Francuzi su sve teže nalazili dobra rešenja u napadu. Igra naših u defanzivi je delovala sve bolje, a  serijom odličnih odbrana rivala je obeshrabrio i  naš golman Branislav Mitrović. Srbija je popravila i odbranu sa igračem manje

U završnici trećeg dela, Radomir Drašović je iz peterca pogodio za 9:7. Početkom poslednje deonice, Srbija je prvi put stigla i do četiri gola prednosti , pogocima Nikole Jakšića (dva igrača više) i Dušana Mandića (igrač više) za 11:7.

Sredinom četvrte četvrtine, Marko Radulović je lepim pogotkom iz daljine povisio na 13:8. Bilo je jasno da Francuzi ne mogu da nadoknade taj zaostatak. Srbija je strpljivo odigrala do kraja i izborila plasman među osam najboljih.

Naredni rival, svetski prvak Mađarska je u Hrvatsku došla u podmlađenom sastavu, ali je osvojila prvo mesto u grupi ispred Italije, Grčke i Gruzije. Meč je zakazan za petak u 15 časova

Francuska – Srbija 10:14 (2:3, 4:3, 1:3, 3:5)

Francuska: Hovanisjan, Sodadije 1,Kruzija 1, Bue 2, Kas 1, Vernu 3, Marion-Vernu, Bjork, Marzuki, Bodega 1, Vanpeperstraet,  Živković 1. Fontani (4 odbrane). Selektor: Bruzo.

Srbija: Filipović, Mandić 4, S. Rašović, Ranđelović, Milojević, Radulović 1, R.Drašović 4, Jakšić 3, Vico 1, Ubović 1, P.Jakšić, V.Rašović, Mitrović (12 odbrana). Selektor: Stevanović.

Šutevi sa igračem više: Francuska 8 (12), Srbija 8 (10). Dva igrača više: Srbija 1 (1). Peterci: Francuska 1 (1), Srbija 2 (2).

Naslovna fotografija: Dušan Mandić (Foto: Vaterpolo savez Srbije/Slobodan Sandić)

Evropsko prvenstvo za muškarce, Hrvatska (4 – 16. januar), nokaut runda

Osmina finala (10. i 11. januar)

Meč 1: Francuska – Srbija 10:14
Meč 2: Gruzija – Rumunija (11.januar)
Meč 3: Grčka – Holandija (11.januar)
Meč 4: Crna Gora – Nemačka 10:5

Četvrtfinale (12. januar)

Mađarska– Srbija (15.00)
Španija – pobednik meča 2
Hrvatska – pobednik meča 3
Italija – Crna Gora

Polufinale (14.januar)

Mađarska/Srbija – Hrvatska/pobednik meča 3
Španija/pobednik meča 2 – Italija/Crna Gora

Finale i meč za bronzu su zakazani za 16. januar