Srbija bez polufinala na EP u Hrvatskoj, poraz od Mađara posle peteraca

Srbija neće igrati u polufinalu Evropskog prvenstva za muškarce. Mađarska je u današnjem četvrtfinalu posle velike drame u kojoj su odučivale nijanse savladala naš tim posle peteraca – 15:14 (10:10 posle četiri četvrtine).

Bila je to velika borba, sa mnogo preokreta. Nijanse su bile presudne, a ni jedan tim tokom meča nije imao više od jednog gola prednosti. Odlučili su peterci. Svih pet igrača Mađarske, koja na EP igra u podmlađenom sastavu, je pogodilo mrežu u penal seriji, dok je kod Srbije neuspešan bio samo Marko Radulović kome je prilikom izvođenja lopta iskliznula iz ruke.

Mađari, koji na Evropskom prvenstvu igraju u podmlađenom sastavu, su već u prvom napadu poveli iskoristivši igrača više, ali srpski vaterpolisti su brzo uzvratili sa dva gola. U narednoj akciji pogodio je Strahinja Rašović, a potom je Jakšić pogotkom završio odličnu akciju sa igračem više i Srbija je posle dva minuta vodila 2:1. Do kraja prve deonice igralo se gol za gol, pa je na prvom odmoru rezultat bio 3:3.

Prvi napad u nastavku je završen realizacijom Mandića posle peterca nad Vicom. Dugo se igralo bez gola, Mađari su ušli u problem sa realizacijom igrača više (dva puta i jednom sa dvojicom igrača više. Petu prednost u ovoj četvrtini je iskoristio Fekete za izjednačenje. Tada je Srbija propustila jednom igrača više a kod drugog je Jakšić loše asistirao i omogućio kontru koju je realizova Vendel Vigvari za vodjstvo Mađarske 5:4. Brzo je stigao odgovor, Randjelović je pronašao Ubovića u kontri za 5:5 79 sekundi pred veliki odmor.

Vince Vigvari, koji je prošle godine osvojio titule prvaka sveta i sa seniorskom i sa juniorskom reprezentacijom je predvodio napad Mađara u drugom poluvremenu. Doneo je svom timu vođstvo od 6:5 (iz kontre) i 7:6 (peterac). Srbija je u oba navrata izjednačila, prvo preko Jakšića, a potom i preko Viktora Rašovića. Nedugo posle izjednačujućeg gola, Viktor Rašović je iskoristio još jednog igrača više i doveo Srbiju u vođstvo – 8:7, ali u završnici su Mađari postigli dva pogotka (Vigvari i Fekete), oba sa igračem više. Inače, svi golovi u trećoj deonici su postignuti posle ličnih grešaka, izuzev prvog koji je postigao Vigvari.

Pred poslednju deonicu, selektor Srbije Uroš Stevanović je zamenio golmane. Šansu je, umesto Branislava Mitrovića dobio Radoslav Filipović, koji je u prvom napadu Mađara u četvrtoj četvrtini upisao odbranu, posle koje je Strahinja rašović izjednačio iz kontrapanada. Odbrana Srbije je bila vrlo dobra u poslednjoj deonici, ali problem je bio napad, odnosno loša realizacija igrača više, sve do 31. minuta, kada je Nemanja Vico iskoristio brojčanu prednost za 10:9. Ipak, odmah potom Vince Vigvari je izjednačio na 10:10. U poslednjih 80 sekundi nije bilo golova. Mađari su imali poslednji napad, u kome je Filipović upisao još jednu odbranu, pa su odlučili peterci.

Mađarska – Srbija 15:14 (3:3,2:2, 4:3, 1:2, peterci 5:4)

Mađarska: Banjai, Tatrai 3, V.Varga, Pol, Vin. Vigvari 4, A.Nađ, Fekete 2, Burijan, Kovač, Ven. Vigvari 1, Vismeg, Molnar, Đapjaš. Selektor: Varga.

Srbija: Filipović, Mandić 2, S. Rašović 2, Ranđelović, Milojević, Radulović, Drašović, N.Jakšić 2, Vico 1, Ubović 1, P.Jakšić, V. Rašović 2, Mitrović. Selektor: Stevanović.

Peterci – Drašović 0:1, Nađ 1:1, Radulović- ispustio loptu, Pol 2:1, S.Rašović 2:2, Tatrai 3:2, Jakšić 3:3, Vin.Vigvari 4:3, Mandić 4:4, Fekete 5:4

Šut sa igračem više: Mađarska 5 (8), Srbija 6 (9). Dva igrača više: Mađarska 1 (0), Srbija 1 (0). Peterci: Srbija 1 (1).

U nedelju sa Grčkom

Naredni rival Srbije je Grčka, polufinalu za plasman od 5. do 8. mesta u nedelju (po aktuelnom rasporedu meč počinje u 15 časova). Grci su u četvrtfinalu igrali sa Hrvatskom, na poluvremenu su vodili 6:5. Međutim, Hrvati su blistali u drugom poluvremenu i došli do pobede od 13:8.

Evropsko prvenstvo za muškarce, Hrvatska (4 – 16. januar), nokaut runda

Osmina finala (10. i 11. januar)

Meč 1: Francuska – Srbija 10:14
Meč 2: Gruzija – Rumunija 11:18
Meč 3: Grčka – Holandija 15:10
Meč 4: Crna Gora – Nemačka 10:5

Četvrtfinale (12. januar)

Mađarska– Srbija 15:14 (peterci)
Španija – Rumunija 24:7
Hrvatska – Grčka 13:8
Italija – Crna Gora 14:8

Polufinale (14.januar)

Mađarska – Hrvatska
Španija – Italija

Finale, mečevi za bronzu, peto i sedmo mesto su zakazani za 16. januar