Vaterpolisti Srbije izgubili od Grčke, u utorak za sedmo mesto na EP u Hrvatskoj

Naslovna fotografija: Istvan Derencsenyi/European Aquatics

Vaterpolisti Srbije će učešće na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj završiti u utorak utakmicom za sedmo mesto.

Naša reprezentacija je u polufinalu za plasman od 5. do 8. mesta izgubila od Grčke. Svetski vicešampioni iz Fukuoke prošle godine, su Srbiju pobedili 12:10 (3:5, 4:2, 1:1, 4:2).

Rival za sedmo mesto biće poraženi iz duela Crna Gora – Rumunija, koji je na programu večeras.

Grčka, koja je pre turnira važila za jednog od glavnih favorita, je pobedu obezbedila serijom od tri brza gola na početku poslednje četvrtine, kojima je sa 8:8 otišla na 11:8. Do tada je nacionalni tim Srbije češće bio u vođstvu.

Naša reprezentacije je u prvoj četvrtini tri puta povela golom razlike, ali Grčka je brzo posle svakog pogotka izjednačila. Međutim, naš tim je u poslednjih 43 sekunde prve deonice stigla do „+2“ pogocima Strahinje Rašovića (kontranapad) i Nikole Lukića (igrač više) – 5:3. Sredinom druge deonice, Srbija je vodila 6:4, a onda su Grci serijom od 3:0 poveli sa 7:6. Genidounias je postigao sedmi gol za Grke iz kontranapada 37 sekundi pre velikg odmora, Ipak Srbija je u svom poslednjem posedu izborila igrača više, kojeg je Mandić  pretvorio u izjednačenje – 7:7.

Početkom trećeg dela, Lazić je iz igrača više doneo Srbiji poslednje vođstvo – 8:7. Kako se utakmica bližila kraju, srpski tim je sve više kvario procenat šuta sa igračem više. Nije postigao više ni jedan gol sa brojčanom prednošću, za razliku od Grka, koji su svoje šanse uspešno koristili. Ipak, do pred kraj treće četvrtine, Srbija je igrala solidno i nije dozvoljavala Grčkom da povede. Pred poslednju četvrtinu rezultat je bio 8:8. Grčka je u prva tri minuta četvrte četvrtine postigla tri gola posle faulova srpskih vaterpolista (dva sa igračem više i jedan iz peterca) i stekli ključnu prednost – 11:8. Srbija je posle toga uspela da smanji razliku.

Srbija – Grčka 10:12 (5:3, 2:4, 1:1, 2:4)

Srbija: Filipović (10 odbrana), Mandić 3, S. Rašović 1, Ranđelović 1, Lazić 2, Radulović 2, Drašović, N.Jakšić, Milojević, Ubović, Lukić 1, V.Rašović, Mitrović.
Grčka Zerdevas (14 odbrana), Genidunas 3, Skumapkis, Giuvetis 1, Funtulis 3, Papanastasiju, Dervišis, Argiropulos, Alafrakis 1, Kakaris 2, Nikolaidis 1, Vlahopulos 1, Zorzatos.

Šutevi sa igračem više: Srbija 4/11, Grčka 6/9. Peterci: Srbija 1/1, Grčka 2/2.