Crveno-bele druge u prvom Čelendžer kupu za dame

Vaterpolistkinje Crvena zvezde osvojile su srebrnu medalju u prvom  Čelendžer kupu za žene.

Srebro u trećem po važnosti klupskom takmičenju Evropske akvatikea je najveći uspeh jednog srpskog ženskog vaterpolo kluba na međunarodnoj sceni. Ipak, uz malo više sreće i koncentracije u završnom meču, crveno-bele su mogle da naprave i korak više. U finalu Fajnal siksa, odigranog u Zagrebu crveno-bele su minimalnom razlikom poražene od turskog Izmira (9:10)

U prvoj fazi turnira u Zagrebu ekipe su bile su podeljene u dve grupe. Rivali crveno-belih su bili Benfika (Portugal) i prvak Hrvatske, splitski Jadran.

Ekipa Dragane Ivković je turnir odlično počela. Zvezda je u prvom kolu pobedila Benfiku 13:10 (4:1, 3:5, 3:2,3:2). Golove za Zvezdu postigle su Lukić pet, Mesa ,Ilić, Lujić, Jaščenko po dva. Zvezda je pala posle sigurne igre i vođstva 7:3 pa su Portugalke početkom trećeg dela izjednačile (7:7). Međutim 18-godišnja Tijana Lukić je namestila ruku i sa Mesom je donela prednost 10:7. Pretile su protivnice, prilazile na gol razlike ali je srpski tim sve izdržao i napravio prvi korak ka borvi za medalje.

U subotu pre podne, Benfika je pobedila Jadran 12:8, što je značilo da bi Zvezdu i poraz od Jadrana do dva gola razlike u poslednjem kolu zadržao na prvom mestu.

Jadran je slavio pobedu, ali Zvezda je zadržala prvo mesto. Upravo su dva gola delila dva rivala na kraju. Jadran je pobedio sa 9:7 (1:4, 2:1, 2:1, 4:1). Napravljen je krug od tri ekipe. Crvena zvezda je uz tri boda imala gol razliku plus jedan, kao i Benfika, ali je odlučila pobeda crveno-belih u međusobnom susretu. Treći Jadran je imao razliku minus dva.

Crvena zvezda odlično otvorila meč sa Jadranom. Vodila je 6:3 sredinom druge četvrtine. Tada su Splićanke razigrale, napravile seriju 4:0 i povele 7:6. Izjednačila je Mesa četiri minuta pre kraja. Do kraja su igračice Jadrana postigle još dva gola za pobedu koja ih nije pomerila sa trećeg mesta u grupi.

Golove za crveno-bele postigle su Mesa tri, Ilić dva, Mojsejeva i Lukić po jedan.

Izmir, koji je praktično reprezentacija Turske, je do finala došao ubedljivim nad Mladošću (12:9) i Fluvialom (18:8)

Ekipa Dragane Ivković je u finalu vodila samo jednom (3:2), dok je Izmir pre i posle toga konstantno imao od jednog do maksimalna tri gola razlike. Prvu osetniju prednost turski sastav je stekao sredinom drugog perioda, kada je poveo sa 5:3. U trećoj četvrtini je Izmir stigao i do 7:4, ali se Zvezda vratila golovima Sesilije Diaz Mese i Jovane Radonjić. Mogle su crveno-bele tada da stignu i do izjednačenja, ali su grešile u napadu, dok je Izmir na drugoj strani ponovo došao do „+3“, te je četiri minuta pre kraja bilo 10:7.

Nije se Zvezda ni tada predavala, već je mlada Jovana Radonjić sa dva vezana gola dovela svoj tim ponovo na gol zaostatka. Prvu šansu za izjednačenje propustila je Diaz Mesa, kada je napravila kontra faul, a potom je u poslednjim sekundama promašila i Hristina Ilić. Turkinje su slavile pobedu 10:9 (3:3, 3:1,2:2, 2:3).

Crvena zvezda je igrala u sastavu: Lazić, Lazović, Mojsejeva 1, Marinković, Lujić, Damjanović, Jaščenko, Radonjić 4, Mesa 1, Ilić 2, Milenković,Lukić 1, Radojičić.

LEN Čelendžer kup, žene 2023, Fajnal siks (Zagreb)

A grupa: Crvena zvezda – Benfika Lisabon 13:10, Benfika – Jadran Split 12:8, Jadran Split – Crvena zvezda 9:7.
Plasman: 1. Crvena zvezda 3, 2. Benfika 3, 3. jadran S 3.

Crvena zvezda i Benfika su takmičenje u grupi završile sa gol razlikom +1, a Jadran sa -2. Zvezda je ispred Benfike zbog pobede u međusobnom susretu

B grupa: Izmir – Mladost 12:9, Mladost – Fluvial 17:9, Fluvial – Izmir 8:18. Plasman:1. Izmir 6, 2. Mladost 3, 3. Fluvial 0.

Finale: Crvena zvezda – Izmir 9:10

Za bronzu: Benfika – Mladost 13:14

Za peto mesto: Jadran – Fluvial 18:11