Vaterpolistkinje Srbije posle preokreta poražene od Hrvatske u osmini finala

Vaterpolistkinje Srbije nisu uspele da se plasiraju u četvrtfinale Prvenstva Evrope u Ajnhdovenu. Hrvatska je u današnjoj osmini finala pobedila naš tim 11:8 (2:3, 2:3, 2:1, 5:1)

Srbija ima za čime za žali, jer naš tim diktirao tempo skoro tri četvrtine, imao prednost i od tri gola razlike, ali Hrvatice su u poslednjih deset minuta napravile veliki preokret.

Hrvatska je postigla prvi gol, u petom minutu, ali Ana Milićević je odmah izjednačila, a nedugo zatim donela vođstvo srpskom timu. Hristina Ilić je iz peterca povisila na 3:1. Do kraja prvog poluvremena ekipe su razmenjivale golove. Hrvatska je tri puta smanjila zaostatak na jedan gol, ali je Srbija svaki put uzvratila. Jovana Radonjić je 22 sekunde pre kraja druge četvrtine pogodila za 6:4 i sa tom prednošću je naša ekipa ušla u drugo poluvreme.

Srbija je u prvom posedu u drugom poluvremenu izborila igrača više. Selektor Dragana Ivković je tražila tajm-aut, posle koga su srpske devojke odlično odradile akciju. Milićevićeva je Srbiji donela prednost od tri gola razlike (7:4).

Izgledalo je da je srpski tim na dobrom putu, da će prvi put u istoriji izboriti plasman u četvrtfinale. Potom su Srpkinje su počele da posustaju u napadu, ali još neko vreme su, zahvaljujući odbrani, čuvale prednost od tri gola. Međutim, Hrvatice su u završnici treće deonice pronašle svoj ritam i sa dva gola u poslednjih minut i po trećeg dela postigle dva gola, smanjivši na 6:7. Na isti  način su rivalke počele i poslednju deonicu, sa dva gola i u 27,minutu povele sa 8:7. Seriju Hrvatica je na nešto više od tri minuta pre kraja prekinula Ana Milićević svojim četvrtim golom i izjednačila na 8:8, Ali, posle toga je Hrvatska postigla tri gola. U poslednji minut ušla je sa prednošću od 10:8. Na 48 sekundi pre kraja Srbija nije iskoristila igrača više i poslednju šansu da možda dođe do izjednačenja. U narednoj akciji, Hrvatice su u kontranapadu izborile peterac iz koga je Jelena Butić postavila konačan rezultat.

Hrvatska je plasmanom u četvrtfinale sačuvala mesto u Diviziji 1 za sledeće EP, dok Srbija prvenstvo nastavlja u borbi za plasman od 9. do 12. mesta.

Sutra u 12 časova rival će joj biti poraženi iz meča Francuska – Nemačka, koji je na rogramu večeras.

Naslovna fotografija: Ana Milićević (Foto: MTB-Photo / Marcel ter Bals / Vaterpolo savez Srbije)

Hrvatska – Srbija 11:8 (2:3, 2:3, 2:1, 5:1)

Hrvatska: Medvešek (9 odbrana), Medić, Alamat, J. Butić 4, M. Butić 1, Skelin, Brnetić 3, Glas, Rozić 2, I. Butić 1, Barišić, Kangler, Trojan.

Srbija: Travar (10 odbrana), Švec 1, Šarac, Milićević 4, Lujić, Lukić, Radonjić 1, Mandić, Diaz Mesa 1, Ilić 1, Ratković, Zelić, Dulić.